Nieuwe wijze van registratie verkeersongevallen: meer slachtoffers

02 jul 2020 - 18:36

De provincie registreert het aantal verkeersslachtoffers op een nieuwe manier. Tot nu toe telden alleen de cijfers van de politie mee, maar daar komen nu de data van de ambulancediensten en ziekenhuizen bij. En dan ligt het aantal slachtoffers tot wel acht keer zo hoog.

Foto: Kijlstra

Het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid in Fryslân (ROF) kreeg woensdag de tussenresultaten van de nieuwe verkeersongevallenregistraasje, inclusief het aantal slachtoffers in de ziekenhuizen, zonder tussenkomst van de politie. HEg blijft dat er dan acht keer zoveel fietsslachtoffer te betreuren zijn. Bij andere ongelukken inclusief de ziekenhuizen en de ziekenauto's ligt het aantal vijfmaal zo hoog.

Anoniem

Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid krijgt de beschikking over de cijfers van de eerste hulp in ziekenhuizen en van de ambulancediensten zonder dat daar persoonlijke data van de slachtoffers aan hangen, vertelt Sipke van der Meulen fan it ROF.

Bij ongelukken waarbij de politie wordt ingeschakeld, gaat is vaak ernstiger letsel in het spel. Bij minder ernstige verwondingen worden de slachtoffers vaak zonder tussenkomst van de politie met de ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

Veiliger maken

Het ROF wil de nieuwe gegevens gebruiken om vast te stellen waar aanpassingen gedaan moeten worden in wat betreft de veiligheid van de weggebruiker. Als bijvoorbeeld op een bepaald fietspad veel ongelukken na elkaar zich voordoen, moet dat fietspad verbeterd worden. De gemeenten kunnen daarvoor co-financiering aanvragen bij het Rijk. Er is 50 miljoen beschikbaar over een periode van tien jaar voor heel Nederland.

Een uitwerking van de slachtoffers, die anders onder de radar gebleven zouden zijn. kan meehelpen aan een betere onderbouwing van de verbeteringsplannen, aldus Sipke van der Meulen.

Sipke fan der Meulen, ROF

Trefwoorden: 
ROF verkeersongevallen
(advertinsje)
(advertinsje)