Hans de Boer: "Met de Lelylijn maak je beter gebruik van het hele land"

02 jul 2020 - 10:53

De aanleg van de Lelylijn is goed voor het Noorden en goed voor Nederland. Er moet zo snel mogelijk worden begonnen met de aanleg van de spoorverbinding tussen de Randstad, via Drachten naar Groningen. Dat vindt ook werkgeversorganisatie VNO-NCW. De organisatie is daarmee even positief als de provincie Fryslân.

Hans de Boer van VNO-NCW - Foto: ANP

Woensdag werd het rapport gepresenteerd, dat gemaakt is in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de drie noordelijke provincies.

Volgens voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW zitten er eigenlijk alleen maar voordelen aan de Lelylijn. "Het is goed voor de duurzaamheid; het haalt mensen uit de auto en het vliegtuig. Het zorgt daarnaast ook voor meer economische welvaart in het Noorden, maar ook in de Randstad."

Beter gebruik van het hele land

De Boer wijst erop dat meerdere markten in de Randstad nu overspannen zijn. "De woningmarkt en de arbeidsmarkt, die zitten vast. Met de Lelylijn maak je beter gebruik van het hele land. Ook zou de Lelylijn in de toekomst kunnen worden doorgetrokken naar Bremen en Hamburg."

Foto: Omrop Fryslân

Bovendien past de ontwikkeling van de Lelylijn bij een veranderende werkomgeving, aangeslingerd door de coronacrisis.

"Veel kantoorbanen worden nu al en zullen in de toekomst veel meer vanuit huis worden gedaan. Dat geeft mogelijkheden om in de Randstad te werken, en te wonen in Heerenveen of in Drachten. Het is ook een enorme plus voor het vestigingsklimaat in het Noorden.

Het rapport over de Lelylijn werd woensdag openbaar gemaakt:

De voorzitter van de werkgeversorganisatie doet daarmee ook een oproep aan het kabinet, en de provincies. "Wij hebben nu de coronacrisis, maar het kabinet heeft gezegd: wij investeren ons de crisis uit. Dan is dit een prachtig voorbeeld. Nu moet het gebeuren."

Binnen tien jaar

Het is volgens De Boer niet de vraag of, maar wanneer de Lelylijn er ligt. "Dat is mogelijk binnen tien jaar", durft hij aan.

Voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW

Trefwoorden: 
Hans de Boer VNO-NCW Lelylijn
(advertinsje)
(advertinsje)