Roel Sluiter (66) stopt "met pijn in het hart" als burgemeester van Harlingen

01 jul 2020 - 20:04

Roel Sluiter stopt als burgemeester van Harlingen. Volgend jaar komt er een einde aan zijn ambtsperiode, en daarna gaat hij niet verder. Dat heeft Sluiter bekendgemaakt in een vergadering van de gemeenteraad.

Foto: Gemeente Harns, Joachim de Ruijter

"Het is altijd bijzonder lastig om het juiste moment te vinden om te vertrekken", zegt Sluiter. "Ik ben de raad dankbaar dat er geen belemmeringen waren om aan een nieuwe ambtsperiode te beginnen. Niettemin doe ik dat niet en ik weet nu al dat ik met pijn in het hart en tandenknarsend daadwerkelijk zal vertrekken, want Harlingen is een fantastische gemeente om voor te werken."

Als Sluiter er in 2021 mee stopt, is hij in totaal meer dan negen jaar burgemeester geweest in Harlingen. De eerste drie jaar was hij waarnemer. Het duurt nog bijna een jaar voordat hij vertrekt, zegt hij tegen de raad. "Tot die tijd hebt u maar één burgemeester en dat ben ik."

'Meest natuurlijke moment

Het was wel een moeilijke beslissing, zegt Sluiter. "Ik heb er lang over nagedacht: ga ik nog door? Theoretisch kan ik nog drie jaar door, dan ben ik zeventig. Maar dit is het meest natuurlijke moment. Het was erg moeilijk, want ik heb het erg naar mijn zin als burgemeester. Maar ik heb het eeuwige leven ook niet, dus straks is er tijd voor andere dingen."

De bekendmaking komt precies op het moment dat er ook een wethouder uit de gemeente vertrekt. Maar daar maakt Sluiter zich geen zorgen over. "Ik ben nog niet weg, het gaat niet tegelijk. Er komt vast een hele goede nieuwe wethouder. Het is prachtig voor Hein Kuiken dat hij als wethouder naar Leeuwarden kan. Niemand is onmisbaar, er blijven sterke wethouders over en het duurt nog elf maanden voor ik weg ben."

Burgemeester Roel Sluiter

Trefwoorden: 
Harlingen Roel Sluiter
(advertinsje)
(advertinsje)