Nieuwe versoepelingen voor de horeca leveren niet overal blijdschap op

01 jul 2020 - 19:34

Vanaf woensdag gaan veel versoepelingen van de coronamaatregelen in. Ook in de horeca worden de regels minder streng. Maar waar de één heel blij mee is, levert bij de ander nog helemaal niets op.

Ferromming coronamaatregels yn de hoareka

De regelgeving blijft nog altijd complex. Wat mag nu wel en wat niet? Voor binnen geldt: anderhalve meter afstand. Verder, maximaal honderd personen in een ruimte met vaste zitplaatsen. Maar er geldt geen maximum aan het aantal personen als er vaste zitplaatsen zijn, in combinatie met een reservering en een gezondheidscheck vooraf.

Wereldrestaurant open

Voor Wereldrestaurant Omnia in Drachten is dat goed nieuws. Zij kunnen eindelijk open en de telefoon gaat daar de hele gat door met vragen van gasten die willen reserveren. Drie maanden zijn ze dicht geweest, omdat de eerdere versoepelingen nog niet voldoende winst op zouden leveren.

"Voor dertig gasten kunnen wij het buffet niet vullen", zegt een van de eigenaren, Haiyi Shan. "Ons restaurant is 3500 vierkante meter. Dan is het niet gezellig om met zo weinig mensen in zo'n grote ruimte te gaan zitten."

Caféhouder Cobus Prins - Foto: Timo Jepkema, Omrop Fryslân

Café Baard in het dorp met dezelfde naam is wel sinds het weer toegestaan is open. Caféhouder Cobus Prins heeft naar alternatieven gezocht in die periode, zoals 'coffee-to-go', maar daar viel niet veel mee te verdienen.

"Ik snap dat de anderhalve meter-economie voor ons eigen welzijn is, maar voor ons is het wel vervelend." In het kleine café kan Prins niet genoeg mensen kwijt en moet hij dus al snel nee verkopen als er niet genoeg plek is. Voor hem leveren de nieuwe versoepelingen helemaal niets op. "Dat komt door die anderhalve meter. Ik mag maar vier mensen aan de bar hebben. Eerst stonden ze twee rijen dik."

Het kleine café heeft het er financieel dus lastig mee. "Ik denk dat er heel veel kleine horeca zoals wij om gaan vallen. "Wij hebben geen vet op de bonken. Ons buffertje is op, maar we zingen het nog wel even uit. Al moet er wel wat veranderen."

Het café in Baard - Foto: Timo Jepkema, Omrop Fryslân
Trefwoorden: 
horeca coronavirus
(Advertentie)
(Advertentie)