Winnaars en verliezers in Friese cultuursector: provincie verdeelt subsidies

30 jun 2020 - 18:09

Grote winnaars en verliezers bij de verdeling van het subsidiegeld voor de cultuur in Fryslân. Zo krijgt het Fries Landbouw Museum de komende jaren geen geld meer van de provincie Fryslân en moet het Natuurmuseum het met ruim twee ton minder doen. Totaal viel er 30 miljoen euro te verdelen.

Winners en ferliezers yn Fryske kultuersektor piep

Sommige andere culturele instellingen krijgen juist subsidie, terwijl ze daar de afgelopen jaren niet voor in aanmerking kwamen. Dansduo Ivgy & Greben ontvangt 300.000 euro en de theatervoorstellingen van Pier21 kunnen rekenen op 250.000 euro per jaar.

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

De provincie wil met de nieuwe verdeling van het cultuurgeld inzetten op een blijvend sterke kunst- en museumsector, zo blijkt uit het rapport Adviezen Musea en Kunstinfrastructuur 2021-2024. De artistieke kwaliteit en een goede vertegenwoordiging van wat er in de samenleving leeft moet hierbij leidend zijn. Voor de komende vier jaar hebben de musea- en kunstorganisaties in Fryslân hun plannen ingediend en twee adviescommissies hebben dat beoordeeld.

Foto: Pixabay

Winnaars en verliezers

Verschillende instellingen en festivals, die tot nu geen subsidies kregen van de provincie, kunnen nu geld tegemoet zien. Zo krijgt het dansduo Ivgy & Greben de komende jaren 300.000 euro per jaar, terwijl Pier21 van 0 naar 250.000 subsidie per jaar gaat. Ook het Oranjewoud Festival, Museum Belvédère en het Eise Eisenga Planetarium zijn enkele instanties die flink meer geld krijgen de komende jaren.

Foto: Omrop Fryslân

Niet alle aanvragen konden worden toegekend. De commissie stond voor een 'duivels dilemma' schrijven ze in het rapport en heeft daardoor 'pijnlijke keuzes' moeten maken bij de verdeling van het geld. Ze stellen bijvoorbeeld dat het Fries Landbouwmuseum zich niet kwalificeert volgens de criteria. Het museum houdt dan ook niets over van de 185.000 euro die ze nu jaarlijks ontvangen.

Toch is de commissie wel van mening dat het museum onderdeel moet zijn van de museale infrastructuur in Fryslân. De commissie adviseert het provinciaal bestuur om andere financiële middelen te vinden om dit museum te steunen op basis van een vernieuwd plan.

Ook Friesland Pop (van 155.000 naar 0) en het Natuurmuseum Fryslân (van 707.979 naar 500.000) moeten stevig inleveren.

Foto: Omrop Fryslân
(Advertentie)
(Advertentie)