Fryslân en Groningen doen proef biodiesel voor treinen

30 jun 2020 - 15:24

De provincies Fryslân en Groningen starten een proef met verdere verduurzaming van de noordelijke treinen. Twee bestaande treinen van Arriva gaan vanaf september 2020 op biodiesel rijden. Als dit technisch, financieel en operationeel goed uitpakt, kunnen ook de andere treinen deze schonere brandstof gebruiken.

Foto: Evert Pultrum

De overstap van gewone diesel naar biodiesel (Hydrotreated Vegetable Oil, HVO) leidt tot 89 procent minder CO2-uitstoot. Dit sluit aan bij de wens van Provinciale Staten om voor de treinen duurzame stappen te zetten. Het gaat om een proef van twee jaar.

In december van dit jaar start een nieuw contract tussen de twee provincies en vervoerbedrijf Arriva Nederland. Arriva zal ook de komende vijftien jaar met treinen blijven rijden in Fryslân en Groningen. Belangrijke afspraken zijn vernieuwing van de huidige vijftig treinen (GTW's) én uitbreiding met achttien nieuwe treinen (WINK's). Deze WINK's rijden vanaf het voorjaar 2021.

Gemoderniseerde treinen

Van binnen zijn de treinen ook gemoderniseerd. Het interieur is uitgezocht door een reizigerspanel. Zo komen er klaptafels, mogelijkheden om laptops of mobiele telefoons op te laden en stiltecoupés.

(advertinsje)
(advertinsje)