Raadslid Jouke de Jong: "Smallingerland krijgt kwaliteit, maar het moet wel onmiddellijk gebeuren"

30 jun 2020 - 14:09

Vier nieuwe wethouders moeten de scherven van Smallingerland aan elkaar lijmen. Sinds de verkiezingen van 2018 loopt het al niet lekker binnen gemeenteraad en college, en in januari dit jaar knapte de coälitie. "Aan hun kwaliteit zal het niet liggen, maar er is niet veel tijd," zegt fractievoorzitter Jouke de Jong van de ChristenUnie.

Gemeentehûs Smellingerlân - Foto: Omrop Fryslân

Binnen twee jaar hielden vier wethouders in Smallingerland er mee op. En dat is zorgelijk, want Smallingerland is een grote gemeente met een financieel tekort. De vier nieuwe wethouders Maria Le Roy (eerder PvdA), Felix van Beek (VVD), Bert Westerink (CDA) en Robin Hartogh Heys van de Lier (ooit D66) zijn zwaargewichten, maar moeten wel meteen aan de bak. "We hebben nu geen tijd meer te verliezen," zegt De Jong.

Verslaggever Onno Falkena licht de zaak toe en praat met fractievoorzitter Jouke de Jong van de ChristenUnie

"De gemiddelde leeftijd is -als ik het goed heb berekend- 62 jaar,", vertelt politiek verslaggever Onno Falkena van Omrop Fryslân. "Het gaat stuk voor stuk om bestuurders met de nodige ervaring en bovendien om mensen die niet meer zo nodig carrière hoeven te maken. Ze kunnen dus onafhankelijk opereren en dat kan een voordeel zijn in zo'n college."

Bestuurlijke ervaring

"Twee van de vier hebben een bestuurlijk verleden in Fryslân. Maria le Roy kennen we nog als oud-wethouder van Harlingen en Felix van Beek uit Skarsterlân. Van Beek heeft ook ervaring als raadsgriffier en is zodoende ook geschikt om te zorgen voor een goede communicatie met de gemeenteraad. Dat is in Smallingerland hard nodig, want juist daar is de afgelopen tijd veel mis gegaan. CDA'er Bert Westerink heeft een bestuurlijk verleden in Groningen en Tobin Hartogh Hey van der Lier in Gelderland. Ze zijn stuk voor stuk nieuw in Smallingerland en dat betekent wel dat ze zich heel snel moeten inlezen en inwerken in de complexe problemen van deze grote gemeente", vat Falkena de situatie samen.

Gemeente Smellingerlân - Foto: Omrop Fryslân

Grote ambities

Het zakencollege bestaat uit verschillende partijen. "Dat is niet onbelangrijk voor het draagvlak. In het zittende college zit -voor het eerst in de geschiedenis van Smallingerland - geen bestuurder van CDA of ChristenUnie en dat ligt bij die partijen toch wel gevoelig." Het zakencollege werd aangesteld door verkenner Ton Baas. "We kennen een zakencollege eigenlijk alleen van de laatste jaren van Boarnsterhim. Dat college -met Baas als burgemeester- moest toen Boarnsterhim toen voorbereiden op de gemeentelijke herindeling en kon nagenoeg vrij opereren. In Smallingerland is de situatie natuurlijk helemaal anders. Smallingerland moet door en heeft bovendien grote ambities. Er moet - om maar eens een voorbeeld te noemen- een nieuw zwembad komen en -als het even kan- een station met een snelle spoorverbinding", zegt Falkena.

Extra raadsvergadering

De vier nieuwe wethouders worden donderdag benoemd in een extra raadsvergadering. "Maar het toeval wil dat de gemeenteraad van Smallingerland dinsdagmiddag ook vergadert. Het gaat vanmiddag vooral over de financiën, maar reken er maar op dat er ook zal worden gesproken over de nieuwe wethouders."

"Geen tijd meer te verliezen"

Fractievoorzitter Jouke de Jong van de ChristenUnie in Smallingerland is blij met de nieuwe wethouders. Hij ziet kansen, maar ook knelpunten. "Er zit absoluut veel kracht in, met veel ervaring. Er is erg gekeken naar de kwaliteit van de nieuwe wethouders. Die kwaliteit moeten wij ook hebben, maar wat ook meespeelt is dat het natuurlijk een volledig nieuw college betreft en daar kleven natuurlijk ook nadelen aan. Het nieuwe college moet heel snel aan de slag en dus moeten ze ook snel weten waar ze moeten zijn, bijvoorbeeld het Sociaal Domein. Weten ze hoe de wegen lopen en wie de hoofdrolspelers zijn met wie je contact moet hebben? Er zitten natuurlijk goede ambtenaren om dat werk te ondersteunen, maar we hebben eigenlijk geen tijd te verliezen."

De Jong had daarom ook graag gezien dat een of meerdere ouder wethouders waren aangesteld. "Er is nu een frisse blik, maar wel met risico's. Het was mooi geweest als een oude wethouder was blijven zitten. Niet iedereen had namelijk ruzie met anderen. En dat stempel is er nu wel op gedrukt. We hebben heel veel stormen gehad, maar het moet nu meteen goed. Het is echter de vraag of er voldoende tijd is om datgene te bereiken dat we willen," besluit De Jong.

(advertinsje)
(advertinsje)