Weaze opent kamertjes dinsdagnacht: "Er leeft veel onzekerheid bij de vrouwen"

30 jun 2020 - 13:10

Veel vrouwen die werken op de Weaze gaan een spannende tijd tegemoet, vertelt Karin Werkman van het landelijke expertise- en behandelcentrum Fier. "Sommige vrouwen zijn opgelucht dat ze weer aan het werk kunnen. Een deel is echter ook bezorgd over hun gezondheid. Ze zijn angstig. Je kunt in deze branche natuurlijk lastig afstand houden. Sommigen willen misschien met handschoenen of mondkapjes op werken, maar wat doe je als de klant dat niet wil? Kies je dan voor inkomen of voor gezondheid?"

De Weaze in Leeuwarden - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

Opening wordt klein feestje

De kamertjes op de Weaze in Leeuwarden worden dinsdag nog coronaproof gemaakt. "Het dragen van mondkapjes en handschoenen moeten de dames zelf allemaal in de gaten houden." Ondanks de spannende tijd die de sekswerkers tegemoet gaan, wordt er 's nachts om twaalf uur toch ook een feestje van gemaakt. Er zal worden gezongen op de Weaze en aansluitend gaan de bars weer open.

Volgens Werkman was het een lastige tijd voor de vrouwen. "Het was een moeilijke en onzekere tijd, want het was niet duidelijk hoe lang het zou gaan duren. Sommige vrouwen waren hun inkomen en zelfs soms ook hun verblijfplaats kwijt. Het liefst willen ze bij hun ouders en kinderen zijn, maar de meeste grenzen waren dicht. In feite zaten ze vast en wisten ze niet waar ze aan toe waren."

Verslaggever Auke Zeldenrust spreekt met Karin Werkman van Fier

Stipepunt Xenia fan Fier Fryslân, Leger des Heils en de GGD oan de Weaze - Foto: Omrop Fryslân

Dilemma: inkomen of gezondheid

Het is een dilemma om te werken in een branche waar het houden van afstand een illusie is. "Ze hebben een poging gedaan om een hygiëneprotocol te schrijven. Daarin staat wat de beste manier voor ieder persoon is om te kunnen werken. Het is natuurlijk een dilemma: ga ik mijn geld verdienen of laat ik de klandizie gaan. Voor velen is de nood echter hoog." Fier, gemeente Leeuwarden en ook het Leger des Heils hebben in de coronatijd de situatie van de dames goed in de gaten gehouden. "We hebben vaak maatwerk geleverd door bijvoorbeeld eens de kosten van de huur of de zorgverzekering te voldoen."

Nu de sector weer aan het werk mag, komt ook nieuwe onzekerheid om de hoek kijken. "Ze vragen zich af of ze ook na 1 juli nog steun krijgen. Moeten ze het dan zelf weer zien te rooien en hoe moeten ze dat aanpakken? Wij blijven in ieder geval alert en samen met GGD en Leger des Heils zijn wij te bezoeken bij steunpunt Xenia op de Weaze."

Trefwoorden: 
Leeuwarden Weaze coronavirus
(advertinsje)
(advertinsje)