Afgelopen jaar negen procent meer Friese kinderen gevaccineerd

30 jun 2020 - 13:11

Het aantal gevaccineerde kinderen in Fryslân is in 2019 met negen procent toegenomen in vergelijking met het jaar daarvoor. Dat is te lezen in het jaarlijkse rapport van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Het aantal meisjes dat tegen baarmoederhalskanker werd ingeënt, was in sommige Friese gemeenten echter bijzonder laag.

Foto: Shutterstock

Het RIVM publiceerde dinsdag haar jaarlijkse rapport over het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Daarin staat beschreven hoeveel kinderen er binnen het RVP zijn gevaccineerd (vaccinatiegraad) en wordt aandacht besteed aan ontwikkelingen binnen het RVP in het afgelopen jaar. De Jeugdgezondheidsdienst van GGD Fryslân voert het RVP uit in Fryslân.

Hoger dan landelijk gemiddelde

De vaccinatiegraad van alle vaccinaties ligt in de Friese gemeenten tussen de 91,2 en 95,7 procent. De meeste gemeenten komen daarmee boven het landelijke gemiddelde van 92,6 procent uit.

De landelijke vaccinatiegraad is voor het eerst in vijf jaar, in vrijwel alle leeftijdsgroepen, licht gestegen, met 0.7 procent. In Fryslân is de vaccinatiegraad in vergelijking met 2018 echter met wel negen procent gestegen. De vaccinatiegraad ligt in Fryslân vanouds al hoger dan het landelijk gemiddelde.

Percentage HPV-inentingen per gemeente in Nederland - Foto: RIVM

Wat opvalt, is echter dat de vaccinatiegraad van HPV (humaan papillomavirus, de veroorzaker van baarmoederhalskanker) in de Friese gemeenten Dantumadiel en Achtkarspelen in 2019 ver onder het provinciale en landelijke gemiddelde lag. Dat was met respectievelijk 27,3 en 25,7 procent de helft lager dan het landelijke gemiddelde van 53 procent.

Vergelijkbare lage percentages als in Dantumadiel en Achtkarspelen zijn alleen te vinden in de 'Bible Belt', waar veel gereformeerden wonen die vanuit geloofsovertuiging tegen inentingen zijn.. Alle andere Friese gemeenten liggen wel rondom het landelijke gemiddelde van HPV-vaccinaties.

GGD Fryslân ging in coronatijd gewoon door met het vaccineren van kinderen om ernstige infectieziekten te voorkomen. Kinderen van 0 tot en met 4 jaar kregen hun prik volgens schema. Vanaf mei zijn de inentingen voor kinderen van 4 tot 17 jaar individueel weer begonnen.

GGD-arts Everhard Hofstra

(advertinsje)
(advertinsje)