Wandelende of fietsende pelgrims kunnen weer slapen in historische Friese kerken

30 jun 2020 - 08:28

Wandelaars of fietsers die als pelgrims onderweg zijn, kunnen weer overnachten in historische Friese kerken. De zogenaamde 'refugio's zijn vanaf 1 juli aangepast aan de regels van het RIVM.

De kerk van Wânswert - Foto: Stichting Alde Fryske Tsjerken

De meeste kerken zijn eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Vrijwilligers beheren de refugio's, die langs of in de buurt van de vier Friese pelgrimsroutes liggen: het Jabikspaad, het St. Oldulphuspad, het Bonifatius Kloosterpad en it Claercamppad, en de routes van het Wandelnet.

De refugio's bieden eenvoudige slaapplekken tegen een kleine vergoeding. De refugio's zijn aangepast aan de richtlijnen van het RIVM en zijn een 'contactvrij verblijf'. "Als iedereen de regels naleeft, denken wij dat het prima mogelijk is om bezoekers te ontvangen", legt Joke Bakker van Stichting Alde Fryske Tsjerken uit.

Foto: Stichting Santiago aan het Wad

Tien kerken voldoen met ingang van 1 juli aan de regels van 'contactvrij verblijf': die in Blessum, Boksum, Britsum, Foudgum, Peins, Swichum, Sibrandahûs, Terband, Wânswert en Zurich. De verwachting is dat er binnenkort meer kerken geschikt zijn gemaakt.

Eenvoudige slaapplekken

De refugio's bieden onderdak aan maximaal vier gasten en zijn tot oktober toegankelijk. Er zijn vier veldbedden, water en een toilet, maar geen douche. Mensen moeten hun eigen slaapzak meenemen. "Mensen slapen middenin de kerk, tussen de banken of achter het orgel. Dat verschilt per kerk. Het zijn heel eenvoudige slaapplekken, maar het is een hele ervaring."

Wandelaars en fietsers kunnen gebruikmaken van een refugio als ze een pelgrimspas van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob hebben of een routeboekje van een van de vier pelgrimsroutes. Ook donateurs van de Stichting Alde Fryske Tsjerken zijn welkom.

Joke Bakker van Stichting Alde Fryske Tsjerken over de refugio's

(Advertentie)
(Advertentie)