Geen nieuwe dorpsmolen Reduzum; Henk Vellinga houdt er teleurgesteld mee op

30 jun 2020 - 06:38

De dorpsmolen in Reduzum komt er niet. De fabrikant voor de nieuwe molen heeft de offerte verhoogd naar meer dan een miljoen euro en dat vindt stichting Doarpsmûne Reduzum te veel. Het bestuur was echter al akkoord met een offerte van 800.000 euro. Na tien jaar inzet is voorzitter Henk Vellinga er klaar mee. De teleurstelling is zo groot dat hij zijn functie neerlegt: "Dat doet veel pijn. Ik kan er niet meer van slapen."

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

De molen die nu in een weiland vlak buiten Reduzum staat, is zwaar verwaarloosd. Het dorp wil al meer dan tien jaar een nieuwe molen. Die moet meer stroom binnenhalen voor de bewoners. "We hadden de molen ook bijna gehad", vertelt Vellinga terwijl hij achter zijn bureau gaat zitten. Voor hem staat een mini-molen op tafel.

"We waren rond met de offerte van 800.000 euro en ook de provincie was akkoord. Maar nu wil de fabrikant ineens meer dan een miljoen hebben en dat levert de molen nooit op", verzucht Vellinga vol emotie. "Waarom ze meer dan een miljoen willen, weet ik niet. Daar heb ik alleen maar bedenkingen bij." De molen voor hem op tafel danst mee op de lucht die door een grote zucht van Vellinga vrijkomt. "Dus dan moeten we er maar mee stoppen."

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Vellinga is jarenlang vol overtuiging bezig geweest om de molen te krijgen. "Het was zo belangrijk geweest voor het dorp. Je laat dan ook aan de provincie zien dat je duurzaam wil zijn. Dat we nu opnieuw moeten beginnen, is voor mij te veel. Dan stop ik ermee", vertelt Vellinga. "Was het eerder gestopt, dan was dat nog tot daar aan toe geweest. Nu is het op het laatste moment. Dat is jammer."

Toekomst zonder Vellinga

Er zijn volgens Vellinga nog wel nieuwe opties voor de molen. "Je kunt deze opknappen of een andere leverancier zoeken", legt hij uit. "Maar in ieder geval begin je weer van voor af aan. Daar heb ik geen zin meer in. Morgen komt het bestuur van de molen bij elkaar om de toekomst te bespreken", vertelt Vellinga terwijl hij de molen op zijn tafel symbolisch in de kast legt. "Maar dat zal zonder mij zijn."

Verslaggever Willem Vermeltfoort in gesprek met Henk Vellinga

(Advertentie)
(Advertentie)