Raad Noardeast-Fryslân doet locatiescouting bij Bonifatiuskerk

29 jun 2020 - 23:07

Gezocht: een nieuwe vergaderruimte voor de gemeente Noardeast-Fryslân. De ruimte moet geschikt zijn voor burgemeester en wethouders, 29 raadsleden en publiek. De raad heeft maandag naar twee locaties gekeken. De katholieke kerk en het Dokkumer gemeentekantoor.

De Sint-Bonifatiustsjerke yn Dokkum - Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

De oude raadszaal in Dokkum is niet groot genoeg, nu de gemeentes Dongeradeel, Kollumerland en Ferwerderadeel gefuseerd zijn tot Noardeast-Fryslân. Daarom wordt wat nieuws gezocht. "Ze zijn hier welkom", zegt pastoor Paul Verheijen van de Bonifatiuskerk. als het aan hem ligt, kiest de raad voor zijn kerk. Het is dichtbij het gemeentehuis en de parochie krijgt het financieel steeds lastiger door afnemend kerkbezoek. "Het zou voor ons geweldig zijn."

Er vallen in de raadsvergadering wel eens harde woorden, maar daar zit Verheijen niet over in."Ik ben niet verantwoordelijk voor wat andere mensen zeggen, gelukkig niet!"

Niet veel veranderen

Wat architect Silvester Adema betreft verandert er niet veel aan de kerk, mocht de raad voor de plaats kiezen. "Het gebouw blijft vooral zoals het is. De ruimte is er wel, het is een groot gebouw, dus je kunt afstand houden. En als je van het middenschip een raadszaal maakt, dan komt het goed. Maar de banken moeten er dan wel uit." Het zou dan een soort Lagerhuis-achtige opstelling worden, zoals in het Verenigd Koninkrijk.

Sa soe it derút sjen kinne yn de tsjerke - Foto: Adema Architecten

Raadsleden Ferwerda-Havenga (VVD) en Koonstra (FNP) zijn wel over de locatie te spreken. "Ik ben dol op kerken, al ben ik niet kerks opgevoed", zegt Ferwerda-Havinga. "Ik ben bouwkundige, de gebouwen vind ik geweldig." Koonstra ziet het ook zitten. "De FNP staat goed in de kerk, we zijn hier wel positief over. We moeten alleen nog even kijken of het allemaal past."

Het moet te verstaan zijn.

Ook Ferwerda-Havenga heeft over een aantal zaken nog wel wat twijfels. "De temperatuur in de winter bijvoorbeeld, en hoe is de akoestiek? Het moet allemaal wel te verstaan zijn. De vergaderingen worden ook opgenomen voor de mensen thuis, die moeten het wel kunnen volgen."

Het besluit over de locatie valt in oktober.

Ferslachjouwer Willem de Vries seach ek yn de tsjerke

Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries
(Advertentie)
(Advertentie)