Vier nieuwe wethouders voorgedragen voor zakencollege Smallingerland

29 jun 2020 - 21:16

Een selectiecommissie draagt vier nieuwe wethouders voor voor het zakencollege in de gemeente Smallingerland. Het gaat om Maria le Roy, Felix van Beek, Bert Westerink en Robin Hartogh Heys van de Lier. De gemeenteraad besluit komende donderdag over de benoeming van de wethouders. De wethouders van nu komen niet terug in het zakencollege.

Gemeentehûs Smellingerlân - Foto: Omrop Fryslân

Nadat de coalitie uit elkaar viel door een conflict, werd Ton Baas aangesteld als verkenner om te kijken hoe het dagelijks bestuur in Smallingerland ingevuld kon worden. Een van zijn aanbevelingen was om een zakencollege in te stellen. De gemeenteraad heeft dat overgenomen.

In totaal toonden 81 mensen belangstelling voor de functie van wethouder in Smallingerland. Er zijn achttien mensen uitgenodigd voor een gesprek en daaruit zijn bovenstaande vier namen gekomen. Volgens de selectiecommissie hebben de vier ervaring, zijn ze deskundig en kunnen ze goed in een team werken.

Allemaal ervaring als wethouder

Maria le Roy (66) was PvdA-statenlid en gedeputeerde in de provincie Zeeland. In 2010 werd ze door de partij Harlinger Belang gevraagd wethouder te worden in Harlingen. In 2017 kreeg ze een gele kaart van een aantal partijen in de raad. GroenLinks dienen een motie van wantrouwen in tegen Le Roy. Het ging met name om haar manier van communiceren.

Felix van Beek (62) is wethouder geweest in Boarnsterhim, Littensradiel en Skarsterlân. Hij was ook directeur van het oude waterschap Boarn en Klif, raadsgriffier in Leeuwarden en recent raadsgriffier in de gemeente Alkmaar.

Bert Westerink (62) werkte eerder als wethouder in de gemeente Groningen, Delfzijl, Woerden en Winsum. Tegenwoordig is hij zelfstandig organisatie-adviseur.

Robin Hartogh Heys van de Lier (63) was wethouder in Arnhem en Deventer. Op dit moment werkt hij als kwartiermaker van de duurzaamheidsagenda voor culturele organisaties in Arnhem.

Al vier wethouders in twee jaar versleten

De vier voorgedragen wethouders moeten Sipke Hoekstra (VVD), Piet de Ruiter (FNP en GrienLinks) en Marjan Sijperda (ELP) opvolgen. Eerder waren al vier wethouders in twee jaar opgehouden: Robert Bakker, Cor Trompetter, Eric ter Keurs en Roel Haverkort.

(advertinsje)
(advertinsje)