De Wylde Swan weet waar het heen vaart: "Noorwegen, want dan hebben we wind mee"

29 jun 2020 - 21:05

Het zeilschip De Wylde Swan heeft een bestemming gevonden. De vaste crew is met drie docenten en vijftien trainees onderweg naar Noorwegen. Het schip was dit weekeinde uitgevaren zonder bestemming, omdat de coronaregels steeds veranderen. Maar het wordt dus Noorwegen: "Want dan heb je de wind mee", legt Christophe Meijer, exploiteur van het schip, uit

Foto: Facebook, Tall Ship Wylde Swan

It doel wie earst om nei de Portugeeske eilannegroep de Azoaren te farren. "Want daar kunnen we aan wal als we ons laten testen", legt Meijer uit. "Maar vandaag heeft de kapitein besloten om naar Noorwegen te gaan zeilen. Een schipper zonder haast heeft altijd goede wind."

Het schip is middenin de coronacrisis teruggekomen van een reis over de Atlantische Oceaan. In het Caribisch gebied konden ze op geen enkele plaats aanleggen. Nu zitten ze alweer op zee. "De kinderen die net meekonden naar Cuba, Jamaica en de Bahamas vanwege corona, kunnen alleen nog dit jaar een reis maken, omdat ze volgend jaar in hun examenjaar zitten."

Kleinere capaciteit

En dus was het zaak om deze zomer weer het water op te gaan. Dat gebeurt wel met een aantal aanpassingen. "We varen nu met de helft van de capaciteit, dus met 15 trainees in plaats van 30. Ook hebben we normaal vier of vijf docenten, nu maar drie." Met een kleinere bezetting is het mogelijk om anderhalve meter afstand te houden.

Als onze scheepsarts over een paar dagen bepaalt dat er echt niemand ziek is, dan zijn we een soort huishouden.

Christophe Meijer legt uit dat het de zeilers over een tijdje geen afstand meer hoeven te houden

Dat afstand houden kunnen ze op een gegeven moment mogelijk weer loslaten. "Als onze scheepsarts over een paar dagen bepaalt dat er echt niemand ziek is, dan zijn we een soort huishouden. Dan kunnen we die anderhalve meter laten varen. Tot we ergens aan wal zijn geweest, want dan is er wel weer risico om besmettingen op te lopen. Dan begint het hele riedeltje opnieuw."

Net bang

In april werd het schip met 25 schoolkinderen aan boord zowat wereldnieuws, omdat ze niet van boord mochten op de Azoren. Daar wilden ze een tussenstop maken, maar dat mocht niet. Bang om opnieuw vast te zitten en niet aan land te mogen, is Meijer niet. "We hebben nu te maken met Europese overheden, dat is heel anders dan Caribische landen. Daar zijn de lokale havenmeesters heer en meester. We hebben hier goede contacten met de consulaten en ambassades, we weten precies wat ons te wachten staat."

De Wylde Swan wordt op 8 augustus weer terug verwacht in de haven van Harlingen.

(advertinsje)
(advertinsje)