Omrop Tip: 'De oarloch fan heit en mem'

27 jun 2020 - 10:05

75 jaar na de late bevrijding van Schiermonnikoog leeft de oorlog nog intens in de hoofden van kinderen van na 1945. Al zijn op het kleine eiland de sporen van de oorlog nog zo zichtbaar, toch zijn er nog vele vragen onbeantwoord. In de Fryslân DOK 'De oarloch fan heit en mem' gaan vier kinderen op zoek naar het verhaal van hun ouders.

Wytske Maris

De moeder van Wytske Maris droeg haar leven lang de gevolgen van een bomaanslag op het ouderlijk huis. Wytskes moeder en een tante kwamen daarbij om het leven.

Bommen op het huis van Wytske haar oma - Foto: Omrop Fryslân

De moeder van Wytske kon levend onder het puin worden weggehaald. Zij verhuisde later terug naar Amsterdam, waar ze een grote schietpartij op de Dam meemaakte. Alles wat er in de oorlog was gebeurd, bleef ook in de jeugd van Wytske altijd merkbaar. Haar moeder had een oorlogstrauma - maar dat begrepen se pas veel later.

Wytske Maris - Foto: Omrop Fryslân

Yvo Verschoor

Het Joodse meisje Julieke de Levie dat ondergedoken zat op Schier, was de moeder van Yvo Verschoor. Julieke zat eerst met haar zusje op een adres in Burgum. Door schooljuf Martha Karst, die afkomstig was van Schiermonnikoog, werd ze meegenomen naar het eiland. Julieke heeft altijd contact gehouden met juf Karst.

Julieke de Levie (l) bij 'juf' Martha Karst - Foto: Omrop Fryslân

Yvo is nog maar 14 jaar als zijn moeder overlijdt. Jaren na haar dood gaat Yvo naar het eiland om meer verhalen te weten te komen. Uit gesprekken met twee schoolvriendinnetjes van zijn moeder komt hij er achter dat Julieke op het eiland haar gelukkigste jaren beleefde.

Yvo Verschoor bij Miep Rutgers - Foto: Omrop Fryslân
(advertinsje)
(advertinsje)