Sporter van de Week: Marrit Steenbergen

26 jun 2020 - 21:04

Zwemster Marrit Steenbergen wint in 2015 op de Europese Spelen een gouden medaille op de 100 meter vrije slag. Een jaar later wordt ze Europees kampioen op de 4x100 meter vrije slag met de estafetteploeg. Maar daarna wordt het stil rond de nu twintigjarige zwemster uit Oosterwolde. Een zware schouderblessure, een verhuizing en haar eindexamen vwo werpen haar terug, maar nu werkt ze in het Pieter van den Hoogenband-zwemstadion in Eindhoven aan haar rentree.

FH Marrit Steenbergen

Marrit Steenbergen lacht weer. Het gaat goed met haar, na een paar heel zware jaren. En dat het weer beter gaat, is aan haar af te zien. Ze traint zes keer per week onder leiding van bondscoach Marcel Wouda in het zwembad in Eindhoven. "Ik heb eindelijk lekker mijn draai gevonden in Eindhoven, ik voel me goed!"

"Het heeft even geduurd", erkent ze. "Toen ik hier kwam in 2017 zat ik in mijn laatste examenjaar op school. Dat liep niet zoals de bedoeling was. Ik haalde geen goede cijfers en dat kostte heel veel moeite. Met zwemmen had ik last van mijn schouders, dus alles wat ik deed, ging moeizaam. Maar nu heb ik geen school meer, zwemmen gaat goed en mijn schouders gaan goed. Het valt eindelijk een beetje op zijn plaats."

Oorzaken

De problemen van Steenbergen hadden meerdere oorzaken. Als eerste: de schouderproblemen. Daar kreeg ze al in 2015, op vijftienjarige leeftijd, last van. "Toen kon ik nog wel normaal trainen, maar het werd steeds erger. In 2016 en 2017 had ik er nog meer last van. Na het Europees jeugdkampioenschap zat ik er helemaal doorheen en hebben we besloten het WK af te zeggen. Dat was het keerpunt en ging het alleen maar minder."

De pijn in haar schouders was zo erg, dat ze er zelfs bij het schrijven op school last van had. Ze heeft in de afgelopen jaren geprobeerd haar schouders op een andere manier te gebruiken en dat heeft geholpen. "Maar het blijft het zwakke punt, vooral bij krachttraining."

Verhuizing

Daarnaast verhuisde Steenbergen in 2017 van het noordelijke trainingscentrum in Drachten naar de Nederlandse zwemploeg, die traint in Eindhoven. "Ik moest uit huis, moest alles zelf regelen en ging naar een andere school en andere ploeg. Dat was achteraf best wel lastig. Ik heb veel steun gehad aan mijn ouders en nog altijd."

Ik moest elk weekend huilen, dus ik zat best wel diep.

Zwemster Marrit Steenbergen zat in een diep dal

Het derde wat haar dwars zat, was het afmaken van school. Het was haar nog niet gelukt om het vwo af te ronden en slechte cijfers maakten het perspectief niet beter. Dat was zo erg, dat ze zich zelfs thuis bij haar ouders niet goed voelde. "Ik heb best wel diep gezeten. ik weet niet zo goed hoe ik dat moet uitleggen. Ik ben van mezelf wel een beetje teruggetrokken, maar op die momenten zei ik niets meer. Thuis lag ik alleen maar op de bank, terwijl ik thuis vrolijk ben. Maar ik moest elk weekend huilen, dus ik zat best wel diep."

Het volledige interview met een openhartige Marrit Steenbergen:

Ynterfiew Marrit Steenbergen

Bondscoach van de Nederlandse zwemmers is Marcel Wouda. Sinds 2017 is hij coach van Steenbergen en daarom heeft hij haar ook in de lastige tijden meegemaakt. "Ik heb er enorm veel respect, waardering en bewondering voor, want het is nogal wat. Elke teleurstelling die je meemaakt, heeft best wel wat tijd nodig om overheen te komen. Dus ik vind het knap dat ze dit doet, heb bewondering voor waar ze staat en we gaan alle hens aan dek zetten om daar iets geweldigs van te maken."

Nog niet helemaal klaar

Hetgeen waar Steenbergen last van heeft, lijkt wel enigszins op een burn-out. Maar of dat het ook is, weet ze niet. Wat ze wel weet, is dat ze er nog niet helemaal is. "Het is nog steeds niet helemaal klaar, ik heb ook nog steeds hulp van een psychologe. Het gaat nu heel goed en ik zit lekker in mijn vel, maar ik heb ook nog steeds mijn mindere momenten."

Foto: Omrop Fryslân

De grote vraag is of we Steenbergen ooit terug zien op het topniveau dat ze vier en vijf jaar geleden haalde. Wouda wil zich er niet echt over uitspreken. "Een van de dingen die ik niet ga doen, is speculeren over haar niveau en waar ze ooit weer terecht gaat komen. Het is voor haar super belangrijk in het hier en nu te zijn en goede dingen te doen. Dat doet ze de laatste twee, drie jaar eigenlijk al dag in, dag uit. Haar laatste wedstrijd voor de corona zwom ze ook weer een goede 55'er, dat heeft ze lang niet gedaan."

(Advertentie)
(Advertentie)