Turfroute in juni drukker dan in andere jaren

26 jun 2020 - 15:56

Het lijkt erop dat dit jaar meer waterrecreanten de historische Turfroute weten te vinden. Sluiswachters op de route maken de laatste dagen melding van tientallen bootjes die dagelijk over de Opsterlânske Kompanjonsfeart varen en daarbij hulp nodig hebben om de bruggen en sluizen te passeren.

Turfrûte drokker as oare jierren

In Appelscha opende gedeputeerde Avine Fokkens enkele weken geleden de gerenoveerde sluis en de nieuwe brug Stokersverlaat in het dorp. De bijna 85 jaar oude vlapbrug is helemaal vervangen. De sluiswanden zijn vernieuwd met nieuw metselwerk en op de bovenste laag zijn de oorspronkelijke stenen gelijmd.

"De druk op de brug en de sluis nam de laatste jaren alleen maar toe. Hij is gemaakt voor paard en wagen, maar inmiddels gaan er heel veel vrachtwagens overheen. De boel was instabiel geworden en om bezwijking te voorkomen moest de boel vervangen worden", zegt projectlieder Marcel Nieuwendijk van Provinciale Waterstaat.

Turfroute populair

Appelscha is een populaire plaats voor waterrecreanten, omdat het onderdeel van de Turfroute is. Die vaarroute kan van 15 mei tot 15 september worden gevaren. De bruggen en sluizen op de route worden tussen half tien en half zes bediend voor toeristen.

Marcel Nieuwendijk over de nieuwe sluis en brug

Foto: Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân

Volgens Bonne van der Meer, die uit naam van de provincie Fryslân de aansturing van de brug- en sluiswachters op de Turfroute doet, is het drukker dan anders op de route. "We hebben deze week wel dagen gehad met 25 bootjes. Dat hebben we eerder nog nooit gezien in juni." In 2018 maakten 879 bootjes gebruik van de Turfroute, vorig jaar waren het er 891.

Het is dan nu wel drukken dan in andere jaren in juni, maar normaliter gaat de route op 15 mei al open. Dat betekent dat het maar de vraag is of er meer waterrecreanten dan in 2019 de Turfroute dit jaar varen.

De brugwachter moet de sluis met de hand bedienen. Volgens Van der Meer is dat zwaar werk. "Er zijn enkelen bij die het doen, die hoeven dan 's avonds niet meer naar de sportschool. Het komt er wel op aan."

Balsteen uit de ijstijd

Bij het uitvoeren van het werk werd een bijzondere balsteen gevonden. Bij het plaatsen van de nieuwe damwanden wilde de wand na vier meter diepte niet verder de grond in. Een miljoenen jaren oude, grote balsteen, afkomstig uit de ijstijd, was de dwarsligger. De steen heeft een plekje naast de sluis gekregen.

Bonne van der Meer over de bootjes op de Turfroute

Foto: Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
Trefwoorden: 
Appelscha Turfroute
(Advertentie)
(Advertentie)