Ineke van Gent: "Nachtmerrie containerramp kan zo weer gebeuren, dat is rampzalig"

Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog is blij met de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in de onderzoeksrapporten over de containerramp met de MSC Zoe. "Het is belangrijk dat er erkenning is voor de problemen die de Waddenburgemeesters al eerder hebben aangekaart."
Van Gent2
Van Gent doelt daarmee op het feit dat de zuidelijke vaarroute boven de Waddeneilanden gevaarlijk is met slecht weer. Dat geldt ook voor de andere, meer noordelijke vaarroute. "De nachtmerrie kan zomaar weer gebeuren, dat is echt rampzalig", zegt Van Gent. "Alleen dat idee al. We moeten het met elkaar echt zien te voorkomen. We moeten voor het stormseizoen in actie komen."

Internationaal regelen

Er moeten wat Van Gent betreft een paar dingen gebeuren. Momenteel geeft de Kustwacht het advies aan grote containerschepen om niet de zuidelijke route te nemen. "Maar alleen dringend advies is te weinig, dat zou een dwingend advies moeten zijn. Dat moet internationaal worden geregeld, ik hoop echt dat de minister dat aanpakt."
"Een ander punt is het sjorren van containerschepen. Die worden steeds groter en het wordt steeds belangrijker dat ze op een veilige en goede manier worden beladen. Dat sjormateriaal moet stevig genoeg zijn, ook bij slechte weersomstandigheden. En dat is nu niet het geval, zegt de Onderzoeksraad. Dat is een punt van grote zorg."

Nog 800.000 kilo rommel in Noordzee

Zo'n ramp als begin januari vorig jaar heeft nog altijd zijn effect op de eilanden. "Van de MSC Zoe ligt er nog steeds 800.000 kilo rotzooi in de Noordzee", zegt Van Gent. "Dat kan allemaal weer richting de Waddeneilanden komen."
Van Gent mist nog wel enkele dingen in de onderzoeksrapporten. "Dan gaat het om een paar punten die wij al eerder hebben aangekaart. Het lokaliseren van containers als ze overboord gaan bijvoorbeeld, zodat je ze snel kunt ruimen. En nog belangrijker: wat zit erin? Het is niet verantwoord dat je dat niet weet. Je moet weten wat erop je af komt. Het kunnen gevaarlijke stoffen zijn, of andere ellendige zaken. Ook daar wil ik aandacht voor vragen."