Laatste keer kerkdienst live bij Omrop Fryslân

24 jun 2020 - 16:29

Komende zondag, 28 juni, zendt Omrop Fryslân voor de laatste keer live een kerkdienst uit, vanuit de Martinikerk in Franeker. Sinds 15 maart was er elke week een kerkdienst te zien omdat kerken dicht waren vanwege het coronavirus.

Foto: Omrop Fryslân

Omrop Fryslân en de protestantse gemeente van Franeker hebben besloten om eind juni te stoppen met het uitzenden van de diensten.

Na 1 juli mogen er (naar verwachting) weer grotere groepen samenkomen. Daarmee wordt het mogelijk om met een aantal beperkingen weer kerkvieringen te organiseren.

Viering thuis meemaken

In de tijd dat we vanwege de coronamaatregels de deur niet uit mochten, wilde de Omrop de mensen thuis, die hun wekelijkse diensten moesten missen, toch de mogelijkheid geven om een viering mee te maken.

In samenwerking met de protestantse gemeente van Franeker was er sinds 15 maart elke week een kerkdienst live te volgen op televisie en online. De diensten hadden een oecumenisch karakter en er waren wisselende voorgangers en muzikale bijdragen, van onder andere Syb van der Ploeg en Elske DeWall.

We hebben de kerkdiensten intiem bij mensen thuis weten te brengen.

Maaike van Dijk

Maaike van Dijk, voorzitter van de kerkenraad PKN Franeker, kijkt terug op een drukke maar bijzondere tijd. "We hebben het samen gedaan als één team en in de loop van de tijd liep het elke keer beter. We hebben de kerkdiensten intiem bij mensen thuis weten te brengen. Dat is wel bijzonder als je anders voor 300 man een dienst verzorgt."

"We genieten elke zondagmorgen"

De diensten voorzagen in een grote behoefte van mensen binnen en zelfs buiten de provincie. Elke week keken er tienduizenden mensen naar de dienst. Bij Omrop Fryslân, maar ook in Franeker, kwamen dan ook veel enthousiaste reacties. Van brieven en telefoontjes tot mails en appjes.

"Graag wil ik u bedanken voor de mooie kerkdiensten in deze coronatijd" en "Wat ons betreft mag dit altijd zo blijven. We gaan niet meer naar een kerk vanwege onze gezondheid. We genieten elke zondagmorgen." "Prachtig ook de verscheidenheid aan gebruik van talen, zowel bij de lezing als het zingen... Deze diensten riepen vaker dan in de gewone zondagsdiensten emotie bij ons op, het deed ons wat."

Een mooie samenwerking

Zowel Omrop Fryslân als de kerkenraad van Franeker kijken terug op een mooie samenwerking. Sybren Terpstra, eindredacteur bij Omrop Fryslân: "We vinden het fijn dat veel mensen naar 'onze' kerkdiensten in Franeker hebben gekeken . Mocht er een nieuwe corona-uitbraak komen dan zullen we er zeker over nadenken om weer met het uitzenden van de kerkdiensten te beginnen."

Op zondag 28 juni is de laatste dienst live bij de Omrop te zien met ds. Sytze Ypma als voorganger.

YouTube

De kerkelijke gemeente van Franeker zal voortaan via 'kerkomroep' en YouTube zelf de diensten in beeld brengen, en hoopt dan de kerk weer vaker te openen voor bezoekers.

(advertinsje)
(advertinsje)