UPDATE: Grote uitslaande brand industrieterrein Bolsward 'brand meester'

24 jun 2020 - 17:45

De grote, uitslaande brand in Bolsward lijkt onder controle. Er is veel minder vuur en er zijn nu nog enkele brandhaarden zichtbaar in het bedrijfspand op industrieterrein De Ward. Er zijn geen personen in het gebouw aanwezig, meldt de brandweer.

De brandweer reed woensdagmiddag massaal uit voor de zeer grote brand in Bolsward. De korpsen van Parrega, Harlingen, Bolsward, Witmarsum, Wommels en Sneek hielpen bij de bestrijding van de uitslaande brand. De brandweer zet in op het redden van de omliggende gebouwen en het ziet ernaar uit dat dat gaat lukken.

Het gebouw waar de brand woedt, zou een loods zijn van 20 bij 15 meter met daarin elektrische boten, accu's, campers en tractoren. Omdat de waterdruk laag is, haalt de brandweer water uit een sloot om het vuur te bestrijden.

Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

Veel rook

Meerdere mensen zagen van afstand grote rookwolken boven het industrieterrein verschijnen. Zelfs vanuit Harlingen en Heerenveen was de rook te zien.

Ontploffingen

De vlammen sloegen hoog in de lucht, toen verslaggever Willem de Vries ter plekke was. Hij hoorde een aantal ontploffingen, wat kan duiden op gasflessen. Een vrouw is onwel geworden en met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht, volgens onze verslaggever. Buurtbewoners moesten hun woning verlaten. Bij een van hen zit de schrik er goed in: "De vlammen waren in no time wel 30 meter hoog, niet normaal. Dit komt wel binnen."

Willem de Vries over de brand

Foto: CAMJO Media

UPDATE 17:15 uur

Brandweercommandant Toxopeus kon om kwart over vijf nog niet het sein brand meester geven. Eerst moet het water weg, daarna kunnen ze zien hoe de brand zich verder ontwikkelt. Laaien de vlammen niet op, dan kan het sein snel gegeven worden en kan het nablussen beginnen.

In de loods staan boten en auto's, laat de commandant weten. Bij brand zorgt dat voor giftige stoffen. De ontploffingen kunnen dan door gasflessen komen, maar ook door autobanden die door de hitte zullen springen. Ook schijnen er accu's te liggen. Dit soort branden zijn moeilijk te bestrijden; het is nu eerst afwachten hoe het gaat lopen.

Hitteprotocol

De opschaling naar zeer grote brand is volgens Toxopeus vooral afgegeven vanwege de warmte. Voor de brandweer is het erg warm in de pakken. Door gebruik te maken van meerdere korpsen kan er vaker worden afgelost. Er is bovendien een NL Alert uitgegaan vanwege de rook die deels over de stad en deels over de A7 ging.

Twee mensen afgevoerd

Over de mensen die zijn afgevoerd, kan Toxopeus niets vertellen. Volgens omstanders zou het gaan om een vrouw met stressgerelateerde hartklachten. Inmiddels zou het weer goed met haar gaan.

Verder zou er een man van ongeveer 30 jaar achter het gebouw zijn weggehaald: hij zou aan de beademing hebben gelegen en met de ambulance afgevoerd zijn.

Volgens Toxopeus heeft brand altijd een grote impact en kunnen mensen ook door de warmte niet goed zijn geworden. Van een mogelijk opgeroepen traumahelikopter weet de brandweercommandant niets.

UPDATE 17:40 uur

Het sein 'brand meester' is gegeven.

Trefwoorden: 
brand Bolsward De Ward
(advertinsje)
(advertinsje)