Dansschool Saco Velt komt naar leerlingen toe voor schooldanscompetitie

Al twaalf jaar strijden kinderen tegen elkaar om de Saco Veltbokaal, maar vanwege het coronavirus kan de danswedstrijd dit jaar niet doorgaan in de reguliere vorm. Daar heeft de organisatie echter wat op bedacht. "Als de kinderen niet naar De Harmonie kunnen komen, dan gaan wij toch naar de kinderen?" zegt Rianne de Vries, dansdocente aan het Saco Velt Danscentrum
Saco Velt skoaldûnskompetysje
De dansschool ging dinsdag en woensdag bij alle deelnemende scholen in Fryslân langs. De jury blijft op alle locaties een kwartiertje staan en de kinderen kunnen dan dansen. De koppels worden door een deskundige jury beoordeeld. De paartjes met de beste danspasjes worden beloond met de enige echte Saco Veltbokaal.
De bern fan de Maximaskoalle yn Ljouwert yn aksje © Omrop Fryslân

"Dit is toch prachtig"

De kinderen op de scholen die meedoen hebben de afgelopen tijd goed kunnen oefenen. "Alle kinderen hebben op school dansles van mij gekregen: drie danslessen in plaats van gymnastiek", zegt De Vries. "Na die danslessen mochten ze allemaal meedoen aan een groot danstoernooi, in plaats van voetbal en slagbal mochten ze dansen, en dan scholen tegen elkaar." Saco Velt is enthousiast: "Kijk eens, wat is dit leuk! Alle kinderen die hier meedoen en dansen op het plein. Dit is toch prachtig. Het is bijna mooier dan bijna."
© Omrop Fryslân
Luister hier naar de reportage van verslaggever Hayo Bootsma

Cha cha cha

Op het plein van de Maximaschool in Leeuwarden staan twee grote groepen kinderen te wachten. Allemaal netjes in de kleding en met een nummer op de rug. Drie juryleden beoordelen de danskwaliteiten. Marcus van Teijlingen is er een van. "Dit is echt leuk. Moet je kijken wat een passie. Daar let ik ook op, dat ze lachen. En of ze goed op elkaar letten."
Het is de cha cha cha die door de kinderen wordt gedanst. "Wij gaan winnen! Zeker weten," zegt een van de dansers van de Maximaschool. "Het is wel jammer dat het niet in de Harmonie gehouden kan worden, want dan dans je toch meer. Maar het is wel echt superleuk!"