Motie 'Roodkapje' verwelkomt wolf in Ooststellingwerf: Angst is gebaseerd op sprookjes"

D66, GroenLinks en onafhankelijk raadslid Siemon ter Heide hebben bij de gemeenteraad van Ooststellingwerf de motie 'Roodkapje' ingediend om de wolf welkom te heten. Provinciale Staten namen vorige week een motie aan om de wolf tegen te houden in Fryslân. Enkele partijen in Ooststellingwerf komen nu met een motie voor de komst van de wolf. "De wolf is een beschermde diersoort en als je denkt dat je die wilt of kunt tegenhouden, dan geloof je in sprookjes. Ook de angst voor de wolf is een sprookje."
© ANP
"De wolf komt hier van oorsprong voor", zegt Tammo Munting van D66. "Een aantal eeuwen geleden is hij hier uitgeroeid, maar het is zijn natuurlijke habitat, dus dat hij terugkomt is mooi. We hebben hier in Ooststellingwerf grote en mooie natuurgebieden, die redelijk goed aan elkaar zijn verbonden. Er is ruimte voor de wolf en het dier heeft bovendien een natuurlijke functie in de voedselketen en die moet je niet weren."

Schapen

Eigenaren van schapen vrezen voor hun vee. "Schapen worden vaker door honden gebeten dan door wolven. Als je schapenhouder bent, dan kan ik me voorstellen dat je er anders naar kijkt, maar je hebt het over tientallen dode schapen per jaar. Als je tweehonderd euro per schaap rekent, dan denk ik dat we dat met zijn allen wel kunnen opbrengen." Volgens Munting is de angst voor wolven op sprookjes gebaseerd. "We hoeven echt niet bang te zijn dat ze mensen zullen aanvallen of bijten, want dat doen ze niet."
Tammo Munting (D66) over de motie

Europese Commissie

VVD en CDA stemmen hoogstwaarschijnlijk ook lokaal tegen, verwacht Munting. "Wat de andere partijen doen weet ik niet. daar heb ik geen zicht op. Wat wel als een paal boven water staat is dat deze motie aansluit bij de landelijke politiek: wolven weren mag niet volgens de wet."
"Je krijgt een heel rare situatie in Nederland, want Provinciale Staten willen iets wat helemaal niet mag. Dat doen wij niet. Wij willen niet meewerken aan een hek om Ooststellingwerf. Gedeputeerde Staten kunnen op grond van de Wet natuurbescherming beslissen om het vangen of doden van een wolf toe te staan, maar dan moet de volksgezondheid of de openbare veiligheid in het geding zijn. Het vangen en elders uitzetten is verboden. De Tweede Kamer kan aandringen op een wolfverbod, maar dat moet dan wel via de Europese Commissie."