Zijn sportscholen en sauna's er klaar voor om op 1 juli weer open te gaan?

22 jun 2020 - 23:06

Is het de week van de waarheid voor ondernemers met een sportschool. Nu nog slepen ze de apparatuur elke dag naar buiten, maar woensdag horen ze definitief of ze een week later de deuren weer mogen openen.

Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

Feiko Broersma van Bewegingscentrum Leeuwarden zit er niet over in. Volgens hem kan hij op 1 juli gewoon weer open, al twijfelt hij nog wel een beetje of er wel sporters zullen komen.

"Mensen zijn misschien wat angstig om over die drempel te komen", zegt Broersma. "Maar ik denk dat wij op de drempels weer kunnen weghalen. Door ons te richten op veilig en verantwoord te bewegen, kunnen wij de mensen wel bedienen in de nieuwe situatie. Daar zijn wij wel klaar voor."

Zo snel als het weer kon, heeft hij op de Leeuwarder sportschool buiten lessen verzorgd. Dat deden en doen ze nog steeds met veel enthousiasme op het parkeerterrein bij hogeschool NHL Stenden. "Daar zijn wel eens dertig mensen op de spinfietsen gezeten", zegt Broersma. "We hebben natuurlijk alle ruimte op het parkeerterrein. Dus we kunnen alles mooi ruim uit elkaar zetten en we maken er een feestje fan."

Feiko Broersma fan Bewegingscentrum Leeuwarden

Niet iedereen gaat direct open op 1 juli. Als het nu mag of niet van premier Rutte, sauna De Leeuwerikhoeve in Burgum houdt de deuren nog even dicht.Ze hebben net een grote verbouwing en uitbreiding gedaan en zijn nog niet helemaal klaar. De sauna zal op 6 juli open, maar worstelt met het beperkte aantal mensen dat nu nog zal komen.

"Op het moment, en zeker in de wintermaanden, moeten we op de helft van de capaciteit gaan draaien. En dat met deze omvangrijke investering, daar wordt je niet echt vrolijk van", zegt eigenaar Eric Humme.

In het begin van de coronacrisis heeft hij er wel wakker van gelegen, maar nu legt hij zich er bij neer. "Je hebt het zelf niet in de hand. Normaal gesproken, als je een fout maakt, kun je bijsturen en weet je dat het weer goedkomt. Maar het is gewoon overmacht. Daar kun je wel wakker van blijven liggen, maar we kunnen er toch niets aan veranderen. Dus we gaan zien hoe het loopt."

Eric Humme fan sauna De LeeuwerikHoeve yn Burgum

Trefwoorden: 
sauna coronavirus sportschool
(advertinsje)
(advertinsje)