Nieuwe kitesurfspots laten op zich wachten: "We hebben te maken met wet- en regelgeving"

Deze zomer zullen er nog geen nieuwe kitesurfspots bij komen in Fryslân. Kitesurfers hadden gehoopt op meer ruimte voor hun sport, omdat de drukte de laatste jaren zorgt voor gevaarlijke situaties. Maar om nieuwe plekken te vinden die geschikt zijn voor het kitesurfen, is tijd nodig.
Kitesurfplakken
De afgelopen tijd buigen provincie en gemeenten zich steeds serieuzer over de problematiek. Gedeputeerde Avine Fokkens ziet in dat er iets moet gebeuren, maar kan in korte tijd niet met een oplossing komen.
"Ik denk dat het goed is dat we als provincie kijken naar nieuwe locaties", zegt Fokkens. "We moeten ons blijven doorontwikkelen als watersportprovincie. We hebben hier wind én water, alle ingrediënten zijn er. Dus ik ben zeker voor het openen van meer kitespots, maar ik heb helaas wel te maken met wet- en regelgeving. Dat vraagt gewoon tijd."
Dat is nieuws dat kitesurfer Felix Maks liever niet hoort. Hij kite al sinds het begin van de sport in 2000 en heeft in al die jaren geen verandering gezien in het aantal kitespots.

Petitie

"De gesprekken lopen elke keer ergens op stuk", zegt Maks. "Ik denk dat we nu op een punt zijn gekomen dat we alle neuzen dezelfde kant op moeten hebben. Dat moeten we niet weer een seizoen uitstellen. Zeker dit seizoen met de coronamaatregelen. Iedereen blijft in eigen land, iedereen gaat nu surfen met mooi weer."
Vandaar dat Maks nu een petitie is begonnen, om nog meer aandacht te vragen van gemeenten en de provincie.
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Momenteel wordt er gekeken naar nieuwe locaties op het Tsjûkemar en IJsselmeer, maar gesprekken daarover zitten in de beginfase. Veel verschillende partijen hebben inspraak in de locaties, zoals natuurorganisaties en ondernemers. Al wordt het steeds gevaarlijker op de Friese kitesurfspots, de kitesurfers moeten nog even geduld hebben.
Verslaggever Jeroen Boersma in gesprek met gedeputeerde Avine Fokkens en kitesurfer Felix Maks