Verandering is in aantocht, denkt oud-woordvoerder Martin Luther King: "Ga door"

"Ga zo door met de strijd in het kader van Black Lives Matter, maar zet de onrechtvaardigheidsgevoelens ook om in concrete actie." Want alleen dan komt er verandering, stelt Harcourt Klinefelter. Hij was een van de woordvoerders van Dr. Martin Luther King, die in 1968 werd vermoord. Klinefelter was zondag te gast in het Leeuwarder filmhuis Slieker. In het kader van de Black Lives Matter-protesten draaide daar de film Selma.
Harcourt Klinefelter ziet dat de verandering gaande is:
Klinefelter
Klinefelter was uitgenodigd om een inleiding te geven bij de film. Die gaat over de protestmarsen van Selma naar Montgomery voor het stemrecht van zwarte Amerikanen. Klinefelter was daarbij betrokken. Met zijn bandrecorder interviewde hij onderweg veel mensen. Hij verzamelde er de berichten die de media niet haalden.

Niemand beoordelen op afkomst

Klinefelter leerde veel van King: "De belangrijkste les was dat iedereen gelijk is. Hij behandelde de burgemeester hetzelfde is als de vuilnisman. Hij leerde me ook dat je niemand moet beoordelen op afkomst. Hij zag ook niet naar hoe je was, maar naar hoe je in de toekomst zou kunnen zijn. Hij wilde je ook helpen om dat te bereiken."
Mensen zijn bereid om de straat op te gaan, om iets te veranderen. En dat gaat deze keer ook gebeuren.
Harcourt Klinefelter
Martin Luther King zou de demonstraties van nu zien als een positieve ontwikkeling, denkt Klinefelter. "Mensen zijn bereid om de straat op te gaan, om iets te veranderen. En dat gaat deze keer ook gebeuren. Ik denk echt dat deze protesten effect gaan hebben."
De tijd voor verandering is nu, zo is Klinefelters heilige overtuiging. Hij haalt de klimaatdiscussie aan als voorbeeld. Maar er moet ook worden gekeken naar de overheid en hoe die onrechtvaardig handelt bij het gebruiken van gegevens van de Belastingdienst. Met behulp van algoritmes werden onschuldige mensen ervan beschuldigd dat ze iets verkeerd hadden gedaan.
Harcourt Klinefelter met een foto van hem en dr. Martin Luther King © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Klinefelter woont al 47 jaar in Nederland en is getrouwd met een Friese vrouw. Hij heeft ook nog een boodschap voor de Friezen: "Ga door, blijf trots op je Fries-zijn. Probeer op een vreedzame manier zaken te veranderen. Dan kan iedereen uiteindelijk zeggen dat we eindelijk vrij zijn. Dat we één zijn, allemaal afkomstig van één ras."