Hakenkruizen geklad op restaurant in Stavoren, eigenaren doen aangifte

Een of meerdere onbekende personen hebben in de nacht van zaterdag op zondag met verf hakenkruizen geklad in Stavoren. Op de houten wanden van restaurant It Alde Hearehûs staan twee hakenkruizen. De eigenaren hebben geen idee waarom iemand dit heeft gedaan. "We hebben geen idee. Tot nu toe gaat alles super hier in Stavoren."
Heakekruzen op de bûtenkant fan It Alde Hearehús © Stavers Krantsie
Het restaurant is sinds februari in handen van Hans Kruidhof. Zijn zoon Bas runt het restaurant samen mei Bodhi Niermans. Bas werd zondagochtend gebeld door de buurvrouw. Hij heeft zelfs tot een uur of 3.00 's nachts aan het werk geweest, dus dan moet het gebeurd zijn tussen 3.00 en 8.00 uur zondagochtend. De kwast lag er nog, zegt Kruidhof. Van een dronkenmansactie kan dan ook geen sprake zijn. "Je gaat niet met een kwast op stap."

Afgedekt met vlag van Stavoren

De hakenkruizen zijn met terpentineverf aangebracht, dus het is niet eenvoudig om het schoon te maken. De jongens hebben nu eerst een grote vlag van Stavoren over de hakenkruizen gehangen. "In Stavoren zijn veel Duitse gasten, die wil je dit beeld besparen."

Geen idee waarom

Kruidhof heeft geen idee wat erachter kan zitten. Het feit dat de eigenaren uit Groningen komen, kan volgens hem geen reden zijn voor de hakenkruizen. "Als Groningers zijn we in Friesland met open armen ontvangen. Dat kon niet beter. We hebben geen klachten gehad, iedereen weet dat we keihard werken, we waren net klaar met schilderen eigenlijk." Of het te maken heeft met het feit dat Niermans half-Indisch is, kunnen ze zich ook niet voorstellen.
Kruidhof heeft aangifte gedaan bij de politie. "Ik zag dat er verderop in Bakhuizen ook een auto beklad is, dus misschien is er een verband."
Eigenaar Bas Kruidhof van It Ald Hearehûs in Stavoren