Samen Terschelling: 'College moet eisen dat Doeksen zich aan vervoersplicht houdt'

Het college van de gemeente Terschelling moet meer doen om Rederij Doeksen aan hun vervoersplicht te houden. Dat vindt Gossen Bos van de lokale partij Samen Terschelling. Volgens hem zouden er veel meer mensen naar Terschelling vervoerd kunnen worden dan dat er nu gebeurt.
Veerboot de Friesland onderweg naar Terschelling © Omrop Fryslân, Ronald van der Pol
De coronacrisis is volgens Samen Terschelling geen excuus voor Doeksen als concessiehouder om zich niet aan de vervoersplicht te houden. "In concessieland heet dat bedrijfsrisico voor de concessiehouder en moet deze maar extra schepen inhuren om aan zijn vervoersplicht te voldoen. Ons college moet dus van de concessieverlener eisen dat de concessiehouder zich hier dus aan houdt", schrijft Bos in een brief.

Minder toeristen

Doeksen gebruikt op dit moment maar 40 procent van de capaciteit vanwege de coronamaatregels. Dit zorgt ervoor dat er minder toeristen naar de eilanden kunnen komen.
"Het is toch echt te gek voor woorden dat ondernemers op Terschelling naast de strop van de corona ook nog opdraaien voor onnodig verlies aan omzet in het hoogseizoen doordat de concessiehouder niet aan zijn verplichtingen kan voldoen! Zonder het hoogseizoen maximaal te benutten, zullen vele ondernemers het dit jaar niet redden", schrijft Bos.
Samen Terschelling vraagt het college om er bij de concessieverlener op aan te dringen dat Doeksen zich aan de vervoersplicht houdt. "Doe het maximale, zo nodig via een kort geding", aldus Bos.