Paardensport komt weer op gang, maar wedstrijden mogen nog niet

Voor het eerst in maanden wordt er deze zaterdag weer dressuur gereden bij paardenstal De Hameren in Vrouwenparochie. Niet hoe de deelnemers gewend zijn, want ook voor de paardensport gelden coronamaatregelen. Er mogen in Nederland nog geen wedstrijden gereden worden en daarom gaat het zaterdag dan ook niet over een wedstrijd, maar over een meetmoment.
Hynstesport komt wer op gong, mar wedstriden meie noch net
Annigje Tolman van KNHS Fryslân is blij dat de paardensport weer op gang komt. Maar dat gebeurt wel op een heel andere manier dan voor de coronacrisis. "Dit is heel anders dan we allemaal gewend zijn, maar het is fantastisch dat het weer mag beginnen. Daar leeft iedereen wel naartoe. Dit is stap één, hier moeten we eerst maar blij mee zijn."
Door corona mogen er geen wedstrijden georganiseerd worden, daarom is er zaterdag een zogenoemd meetmoment. "Het belangrijkste verschil is dat er geen klassement opgemaakt wordt. Ze rijden hun proef en krijgen daar punten voor, maar er wordt geen klassement opgemaakt of een eerste plek toegekend.", zegt Tolman.
© Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
"Normaal als we hier een wedstrijd houden, is het terrein open en komt iedereen hier, en hopen we dat zoveel mogelijk mensen komen te kijken", zegt Adriaan Okkema, eigenaar van De Hameren. "Nu is het zo dat er bij elke ruiter een hulp meegaat, en meer niet."

Internationaal wel wedstrijden

In het buitenland worden al wel weer wedstrijden gereden, zo was er vorige week in Duitsland zelfs een wedstrijd met deelnemers uit heel Europa. De KNHS doet er alles aan om ook hier weer wedstrijden te mogen organiseren, maar dat is tot nu toe dus nog niet gelukt. Jammer, zegt Okkema. "De paardensport leent zich heel mooi om alles volgens de voorschriften te doen."