'Bewoners zorghuizen kunnen ziek worden door kwijtraken regie'

20 jun 2020 - 11:43

De regie over je leven kwijtraken kan mensen letterlijk ziek maken. Dat zegt psycholoog Irma van Steijn. Het is wat op dit moment speelt in veel zorginstellingen. Door de coronamaatregelen zijn honderdduizenden bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen geen baas meer over hun eigen leven.

Foto: Shutterstock

Bewoners van zorghuizen kunnen niet zelf beslissen hoeveel en hoe vaak ze bezoek krijgen, en ze mogen niet meer zelf uitmaken of ze er even uitgaan en waarheen. Dat heeft grote gevolgen. zegt Irma van Steijn. "De autonomie is weg en mensen kunnen zelf niet meer kiezen. Zeker als je ouder bent, leef je voor het contact, met name met familie."

Het verlies van dat contact kan mensen ernstig ziek maken. "Wat er dan gebeurt is dat je een enorm gebrek aan oxytocine krijgt. Je krijgt een verlies van optimisme en gebrek een positiviteit. Dat leidt tot ziekte, dan moet je denken aan sterfte, hart-en vaatziekten, kanker, en je hele weerstand gaat omlaag", aldus Van Steijn.

Verregaande maatregelen

Sommige mensen dreigen nu met bijvoorbeeld rechtszaken om de maatregelen de zorghuizen. Van Steijn heeft daar begrip voor, zegt ze."Zeker als je ziet dat ze lijden. Die groep lijdt nog veel meer omdat de kans dat ze ziek worden veel groter is."

Dat sommige zorghuizen strengere regels aanhouden dan het RIVM voorschrijft is volgens Van Steijn een slechte zaak. "Dan denk ik: doe dat nou niet. Dan hou je corona misschien meer weg, maar moeten al die ouderen nou heel eenzaam blijven?"

Pyscholoog Irma van Steijn

(advertinsje)
(advertinsje)