Veel filmpjes gemaakt bij steekincident Leeuwarden, mag dat wel?

Het is een bekend fenomeen: er gebeurd iets op straat en omstanders filmen het met hun mobiel. Zo ook bij het steekincident vrijdag bij het station in Leeuwarden, waar een 64-jarige Leeuwarder met een mes aangevallen werd door een 38-jarige man uit Rotterdam. Tientallen omstanders waren daar getuige van en ondertussen circuleren er allerlei filmpjes van op sociale media. Maar mag dat wel? En wat zijn de gevolgen? Advocaat Bart Canoy legt uit.
© Kappers Media
Mogen er filmpjes gemaakt worden?
"Het mag wel, het is een openbare ruimte. Daarvoor geldt dat er in principe gefilmd mag worden. Je moet wel even opletten dat er ook een schending van het portretrecht kan zijn, want je voelt ook wel aan dat iemand op straat rondloopt en met een camera recht in je gezicht filmt. Maar het is niet verboden te filmen in openbare ruimtes."
Is dat wettig bewijs?
"Het is wettig bewijs. Laten we eens zeggen dat er niet gefilmd mag worden, bijvoorbeeld in een besloten ruimte. Stel je doet dat wel, daar staat een strafbaar feit op. Dat is ook wettig bewijs. Zelfs als het filmpje eigenlijk niet gemaakt mag worden, mag het gebruikt worden in de rechtszaal."
Is het een voor- of nadeel dat er zoveel filmpjes gemaakt worden?
Dat is een nadeel als je kijkt naar de privacy. Op dat filmpje staan ook andere mensen die er niks mee te maken hebben. Die kunnen nu herkend worden en dan kan het in strijd met de privacy zijn. Het kan ook voordelen hebben, ik weet dat het in Rusland gewoner is dat er een camera op het dashboard staat, omdat ze daarmee verkeersongelukken goed kunnen zien.
Advocaat Bart Canoy © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Hoe zit het met de privacy?
"Dat is lastig, moet iedereen nou weten wie ook op dat station waren? Maar je ziet ook een tendens bij de politie, dat als de politie met een taak bezig is meteen gefilmd wordt, weer op die snufferd, 'Ik mag dit doen.' Het mag allemaal wel, maar de agent is hier in functie en daarna ook gewoon weer een burger."
Geeft een filmpje altijd het juiste beeld?
"De filmpjes die we nu gezien hebben starten misschien wel te laat, geven helemaal geen beeld wat de aanleiding is, en geeft ons het beeld dat we precies weten wat er gebeurd is. En dat is misschien niet zo. En dat zie je ook weer bij vage filmbeelden. Ook dit is natuurlijk niet een prachtige speelfilm. Met vage beelden kan het zelfs tegen je werken."
Bart Canoy