Vernielingen in natuurgebied Bûtenfjild: "Wat heeft zoiets voor zin?"

Er zijn steeds meer vernielingen in Friese natuurgebieden nu mensen in de coronatijd de natuur opzoeken. It Fryske Gea merkt dat de natuurgebieden druk bezocht worden. Daar zijn ze blij mee, maar het zorgt er ook voor dat het vandalisme toeneemt.
Fernielings yn natuergebiet
"Je wil mensen gastvrij ontvangen", zegt districtshoofd Jan Jelle Jongsma van It Fryske Gea. "Maar door al die vernielingen wordt het er niet makkelijker op. Daar zit wel een spanningsveld. Dan heb je veel extra kosten, maar je wil ook niet alles van beton ontwerpen om het maar 'hufterproof' te maken."
Jongsma loopt door natuurgebied Bûtenfjild in Feanwâlden. Over een paadje van 100 meter blijft hij staan bij een paar tegels. "Hier zijn laatst ook al een paar tegels eruit gehaald en waarschijnlijk het water ingegooid. Die hebben we nu vervangen, maar het is zonde van het geld."
Het paadje eindigt bij een houten huisje waar mensen even op een bankje kunnen zitten. Het dak van het huisje is ook door vandalen onder handen genomen. "Kijk, een plankje is eruit geslagen", zegt Jongsma, terwijl hij een balk van het dak vastpakt. Het huisje staat bij het water en ligt ergens achteraf. "Hier is het rustig", vervolgt Jongsma zijn verhaal. "Je wil de mensen hier heen hebben, want dan kunnen ze genieten van de natuur, maar er is een klein groepje die het voor anderen verpest."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Verslaggever Willem Vermeltfoort in natuurgebied Bûtenfjild
In coronatijd ziet Jongsma steeds meer vernielingen en volgens hem komt dat door jongeren die zich vervelen. "Ze worden bijvoorbeeld uit de dorpen weggestuurd, omdat ze daar voor overlast zorgen en dan zoeken ze wat rustigere gebieden op. We hebben incidenten gehad met jeugd die snel varen of brandstichten.
"Kijk bijvoorbeeld naar deze grondwatermeter", zegt Jongsma, terwijl hij naar een grote paal loopt. "Het is voor de mensen mooi om te lezen, maar als er in het opknappen zoveel kosten zitten, dan moeten we bedenken of we hem wel kunnen houden. De plastic meter is kapotgeslagen en de borden met uitleg zijn weg. Dan denk ik: wat heeft zoiets voor zin? We vragen ons nu af of we de grondwatermeter nog moeten opknappen. Misschien moeten we hem maar weghalen, want hij is al vaker vernield."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Het is moeilijk om een oplossing te vinden voor alle vernielingen. "We kunnen niet elke dag op bed liggen en wachten op mensen", lacht Jongsma. "Dus roepen we mensen op om elkaar ook even te wijzen op de vernielingen. Een stukje sociale controle."
Verder is er ook toezicht in samenwerking met de politie en verschillende partijen die in het buitengebied actief zijn. "Maar helaas kunnen ze niet overal tegelijk toezicht houden", zegt Jongsma.