Sporter van de Week: Ramon Jongschaap

19 jun 2020 - 16:29

Hij is 18 jaar, beresterk en op zoek naar uitdagingen die van hem zowel mentaal als fysiek het uiterste vragen. Ramon Jongschaap uit Leeuwarden is in topvorm. Dit seizoen zou het WK triatlon in september in Almere zijn hoofddoel zijn. Maar dat gaat niet door vanwege het coronavirus.

Hij heeft vorig jaar, toen hij 17 jaar was, zijn debuut gemaakt op de triatlon en heeft die volbracht. Dat is op zichzelf al een prestatie van groot formaat, maar Jongschaap was ook de jongste en pakte als enige deelnemer onder de 20 jaar de overwinning in zijn leeftijdscategorie. Met een tijd van 13:24:47 kwam hij in Almere over de eindstreep.

Trainingen

Zijn trainingen gaan gewoon door. Zo'n twintig uren per week. Achter zijn huis in de Leeuwarder wijk Camminghaburen springt hij in het water van het Alddiel. De Bonke zwemt hij door, waarna hij zich klaarmaakt voor het fietsen. "Ik ben heel erg op zoek naar het einde. Wat is er mogelijk? Wat kan ik bereiken, hoe ver kan ik gaan. Eigenlijk wil ik steeds sneller en harder gaan", vertelt Ramon.

Ramon Jongschaap nei it swimmen yn de Bonke - Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

Hardlopen doet hij ook. Hij liep halve marathons toen hij dacht aan triatlon. Door zijn voornemen mee te doen aan het WK triatlon in september in Almere, kon vanwege de coronacrisis een rode streep. Dus kwam er een nieuw doel: de Ironman op Hawaï. "Als ik in het water lig, denk ik maar aan één ding. Je doet het allemaal voor de Ironman. Dat wordt beschouwd als het zwaarste eendaagse sport evenement ter wereld."

Tussendoor denkt hij 'nog eventjes' aan een ultramarathon van 90 kilometer. Terwijl ook zijn bootcamptrainingen gewoon doorgaan. Grote vraag is wat Ramon drijft in zijn doel om zichzelf mentaal en fysiek zo op de proef te stellen. "Toen ik 15 was, woog ik nog 95 kilo. Ik had zwaar overgewicht, maar zette de knop om. Dat werkte goed, ik kreeg veel meer zelfvertrouwen."

De Ironman waar Ramon aan wil meedoen, is het WK triatlon op Hawaï. De Ironman bestaat uit een serie wedstrijden die altijd de klassieke afstanden aanhouden. Om zich te kwalificeren, moet hij eerst een goede prestatie neerzetten op de Ironman in Taiwan.

Klassieke afstanden triatlon

  • Zwemmen: 3,86 km
  • Wielrennen: 180,2 km
  • Hardlopen 42,195 km

De sport en de in 2019 overleden DJ Avicii houden hem op de been wanneer hij het mentaal moeilijk heeft. "Hij is deels overleden omdat hij zichzelf dood heeft gewerkt. Ik kom ergens vandaan en ik wil ergens naar toe en zijn muziek helpt mij daarbij. Ik durf zeker te zeggen dat hij en zijn muziek mij daarbij zeker hebben gebracht waar ik nu sta." In maart 2021 hoopt hij zich te kwalificeren, in september dat jaar staat dan het WK in Hawaï op het programma.

(advertinsje)
(advertinsje)