Freedsmerk: hoe zit het met het geluk in Fryslân?

"Fryslân is het beste land ter wereld; geen wonder dat de mensen hier gelukkig zijn!" Dat was één van de reacties op de Leeuwarder freedsmerk, waar het deze week over geluk ging. Tryater zal de komende tijd de provincie in op zoek naar het antwoord op de vraag waarom Friezen in doorsnede gelukkiger zijn dan anderen. Dat zou dan uiteindelijk voor het ´grootste geluksgedicht´ ooit moeten zorgen.
© Omrop Fryslân, René Koster
Op de freedsmerk kwam een grote diversiteit aan antwoorden. Mensen hadden het over de natuur, de vogels en het weer. Anderen noemden de mensen om zich heen, die patrijs bij Ravenswoud en de gezondheid. Sommige mensen werden gelukkig van de kleine dingetjes om zich heen, goed slapen en lekker eten.

Gelukkig van koeien

Een jonge vrouw zei met name gelukkig te worden van koeien. "En daar hebben we hier veel van, dus dat zal het dan wel zijn dat we hier gelukkiger zijn!" Een ander zei op fluistertoon: "Dat komt van de ruimte en de frisse lucht, maar daar moet je niet te veel over praten hoor, want anders raken we dat weer kwijt."
Verslaggever René Koster vroeg mensen op de freedsmerk naar hun geluk