Motie om wolf uit Fryslân te houden is praktisch en juridisch 'een compleet drama'

21 jun 2020 - 16:15

Het voorstel van Provinciale Staten om de wolf uit Fryslân te houden, is praktisch en juridisch 'een compleet drama'. Dat zegt wolvendeskundige Glenn Lelieveld. Een week geleden besloot het Europees Hof van Justitie nog dat een wolf alleen aangepakt mag worden als het beest een gevaar vormt voor de mens, dat is nu niet het geval.

Foto: ANP

Bovendien is het praktisch gezien volledig onuitvoerbaar, legt Lelieveld uit. Partijen die de wolf uit Fryslân willen houden, noemen verdoven en daarna uitzetten op een andere locatie als optie. Lelieveld ziet daar niets in: "Een aantal jaar geleden was er een wolf in Fryslân. Die trok daarna langs Lelystad, Almere, Utrecht, Den Bosch en Eindhoven naar Vlaanderen. In die hele reis langs al die steden heeft niemand de wolf gezien. Dus hoe wil je een wolf verdoven, vangen en wegbrengen als je 'm niet eens ziet?"

Stél je vangt een wolf, dan vraag ik me af of er een bestuurder is die dapper genoeg is en zegt: kom maar hier met die wolf.

Wolvenexpert Glenn Lelieveld

En in het geval dat een wolf wel wordt gezien, dan nog: "Dan moet je in korte afstand komen met een verdovingspijl. Tegen die tijd is de wolf al lang weg. En stél dat lukt wel, dan vraag ik me af of er een bestuurder is die dapper genoeg is en zegt: kom maar hier met die wolf."

Lelieveld ziet meer in preventieve maatregelen. "Dat hebben we eerder in Heusden gezien, dan stopt de overlast en vertrekt de wolf. Er moeten bijvoorbeeld draden met stroom om het vee. Want een klap stroom op de neus van de wolf communiceert vrij duidelijk dat dat vee geen voedsel is. Je kunt beter inzetten op dat soort maatregelen, want die werken in elk geval en zijn juridisch haalbaar."

Dood kalfje in Donkerbroek

De ochtend nadat Provinciale Staten de motie tegen de wolf aannamen, vond boer Geert Mulder uit Donkerbroek een aangevreten, dood kalfje in zijn land. In eerste instantie dacht hij dat de dader een vos was, maar misschien ook wel een wolf. Dna-onderzoek moet uitwijzen of het inderdaad om een wolf gaat.

Wyld bist slachtet kealtsje yn Donkerbroek

Het voorval gebeurde kort nadat een meerderheid in Provinciale Staten woensdagavond de beslissing namen dat de wolf zich niet in Fryslân mag vestigen. Net na drie uur s'nachts hoorde boer Mulder veel lawaai in het weiland. De koeien loeiden en begonnen te rennen. Hij dacht niet meteen dat er iets aan de hand was, koeien maken wel vaker lawaai als gekalfd moet worden.

Rond zes uur 's ochtends weet Mulder pas dat het goed mis is. Zijn buurman vindt een dood, aangevreten kalfje en waarschuwt de boer. Het vlees is van de botten gegeten en er missen grote happen uit de romp van het diertje. Van de voorpoten is bijna niks meer over, die zijn van de romp afgebeten. Ook de nek is zowat weggevreten.

Boer Geert Mulder over zijn dode kalfje

Kij by it deade kealtsje (linksûnder yn byld) - Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

"Ik heb dit gelukkig nog nooit eerder meegemaakt. Ik dacht dat kalveren niet aangevallen werden door wilde dieren in ons land en heb dat ook nog nooit eerder gehoord. Vraag is natuurlijk of het een wolf is geweest of een ander dier. Ik weet het niet, maar er is zoveel opgevreten dat ik denk dat het een wolf is", zegt boer Mulder.

Wolvenexpert Glenn Lelieveld denkt eerder aan een vos dan een wolf. "Ik heb de foto met meerdere collega's bekeken. Ons vermoeden is dat dit een doodgeboren kalf is dat aangevreten is door een vos. Een wolf is meer een orgaaneter, die bijt zo door de ribbenkast heen en is op zoek naar hart en longen. Een vos heeft minder bijtkracht en er zijn hier zachtere stukken weggebeten."

Wolvenexpert Glenn Lelieveld

Boer Mulder hat it oanfretten kealtsje ûnder in stik plastic ferstoppe - Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

Volgens het faunameldpunt 'Bij 12' zijn er aanwijzingen dat het wel om een wolf gaat. Daarom wordt er dna-onderzoek gedaan om dat uit te wijzen. Als het inderdaad om een wolf gaat, kan Mulder beroep doen op een schadevergoeding. Het komt volgens het meldpunt niet vaak voor dat een kalf door een wolf wordt aangevallen.

(Advertentie)
(Advertentie)