Oproep aan sponsors Sinterklaasintocht Leeuwarden: "Stop met Zwarte Piet"

18 jun 2020 - 18:10

De sponsors van het Sinterklaasfeest in Leeuwarden worden opgeroepen om te stoppen met Zwarte Piet. Ze hebben daar donderdag een brief over gekregen, ondertekend door diverse mensen uit de Friese culturele wereld. Volgende week wordt er mogelijk een besluit genomen over de kleur van Zwarte Piet in Leeuwarden.

Het initiatief komt van Marleen Nagtegaal uit Leeuwarden. Zij is artistiek leider van het festival Explore the North, maar doet de oproep aan de ondernemers die de intocht sponsoren op persoonlijke titel.

De brief die ze naar de sponsors heeft gestuurd, is ondertekend door diverse mensen uit de Friese culturele wereld, zoals cultuurwethouder Sjoerd Feitsma van Leeuwarden, directeur Siart Smit van Oerol en Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja. "Dit zijn mensen die opkomen voor zichzelf en hun medeburgers en die vinden dat het kwetsen van mensen met een andere huidskleur dan de witte moet stoppen", schrijft Nagtegaal in de brief.

Marleen Nagtegaal - Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Vorige week zaterdag was er een antiracismedemonstratie in Leeuwarden. Daar kwamen meer dan 2.500 mensen op af. Er werd niet alleen tegen discriminatie geprotesteerd, maar ook tegen Zwarte Piet. "De verhalen van de mensen die tijdens het protest spraken lieten weinig aan de verbeelding over", zegt Nagtegaal. "De diepe psychologische wonden van racisme, waaronder in de vorm van Zwarte Piet werden zichtbaar. Op het podium en op het veld stonden diepgekwetste mensen."

"Het feest kan een feest blijven"

Nagtegaal hoopt dat de Stichting Intocht Sinterklaas (SIL) Zwarte Piet gaat afschaffen. "Afscheid nemen van Zwarte Piet doet niemand werkelijk pijn. Het laat geen littekens achter op de ziel. Sinterklaas kan gewoon komen. Het feest kan gewoon een feest blijven."

Het bestuur van SIL vergadert volgende week over de kwestie en neemt dan mogelijk een besluit over de kleur van Zwarte Piet.

Verslaggever Auke Zeldenrust sprak met Marleen Nagtegaal

(advertinsje)
(advertinsje)