"Verberg niet wie je bent, dat breekt je op en je gaat er kapot aan"

18 jun 2020 - 15:19

Hoe is het om in Fryslân uit de kast te komen? Door het project 'Friesland Kleurt' krijgen wij een inkijk in de Friese LHBT+-gemeenschap en de ervaringen van de mensen die er deel van uit maken. 23 studenten van het NHL Stenden verzamelden de verhalen, op initiatief van Sipke Jan Bousema en het COC Fryslân.

Zo is ook het verhaal van Jitske de Wagt vastgelegd. Ze is 22 jaar en wist vanaf haar tiende dat ze op vrouwen viel. "Dat was vrij vroeg", vertelt ze in haar filmpje. "Ik kon er voor mezelf niet zo goed een definitie aan geven. Ik wist wel wat ik voelde, maar ik kon mij niet identificeren met een soort van label."

Ze is pas op haar zestiende uit de kast gekomen. Daarvoor had ze het wel moeilijk. "Dat je eigenlijk het grootste deel van je identiteit voor je moet houden. Ik ervoer het alsof ik in een leugen leefde. Daarna ben ik heel open geworden en veel vrolijker. Ik ben echt een ander persoon geworden.

De boodschap die Jitske wil doorgeven aan andere mensen die in dezelfde positie zitten, is: "Verberg niet wie je bent, dat breekt je op en je gaat er kapot aan."

Wil jij ook je verhaal delen? Dat kan op de website van Friesland Kleurt.

Foto: Friesland Kleurt

Het project 'Friesland Kleurt' is opgezet omdat 'Roze Zaterdag' vanwege de coronamaatregelen niet kon doorgaan. Voor de eerste keer zou de Nederlandse versie van de Gay Pride in Leeuwarden plaatsvinden. Maar op deze manier komt er nu alsnog aandacht voor het thema.

Komende zondag is bij Omrop Fryslân meer over dit thema te vinden in Fryslân DOK 'Us Rainbow Warrior'. De documentaire gaat over de strijd van Sipke Jan Bousema om de regenboogvlag op het Provinciehuis te krijgen.

(Advertentie)
(Advertentie)