Oude bezoekerscentrum Hegebeintum gesloopt: eindelijk komt er nieuwbouw

De laatste dag is aangebroken voor het oude bezoekerscentrum van terpdorp Hegebeintum. Eigenlijk gaat het om een tijdelijk schoolgebouw uit de jaren 90 dat tot vandaag de dag werd gebruikt als bezoekerscentrum. De organisatie is jaren bezig geweest met de plannen en kan het gebouwtje nu vervangen.
Alde besikerssintrum Hegebeintum sloopt: lang om let komt nijbou
Voorzitter Rits van der Ploeg van Stichting TERP Hegebeintum geeft aan dat het hem ook wel een beetje aan 't hart gaat. "Ik heb er wel een gevoel bij. Ik heb hier zelf zes jaar omgespookt, maar sommige vrijwilligers al bijna 25 jaar. Iedereen heeft meegeholpen om het leeg te halen. Vrijwilligers gingen er soms ook wel met een traantje uit. Het heeft ons wel vele moeite gekost."
Toch is hij zeer blij met de aanpak van het bezoekerscentrum: "Wij doen het voor de gemeenschap, voor het dorp en de omgeving. Het knapt de boel op. Onze gemeente Noardeast-Fryslân wol van ons ook wel een beetje het Parijs van het Noorden maken. Daar werken wij hard aan mee, wij willen hier natuurlijk wel meer toeristen krijgen. De kerk is van de stichting Alde Fryske Tsjerken, maar wij geven de rondleidingen en vertellen over de cultuurhistorische waarden."
Projectleider Johan Tigchelaar legt uit dat het wel een lange weg vergde om op dit punt uit te komen. "Ik ben na vier jaar voorbereiding wel blij dat we nu wat kunnen doen. En dat wij in augustus kunnen beginnen met nieuwbouw. Wij zijn vier jaar bezig geweest met het krijgen van externe subsidies. Uiteindelijk is dat gelukt. De sleutelpositie lag bij het Waddenfonds. Dat is helaas tweemaal mislukt, maar de derde keer kregen wij vijf ton. Met de andere subsidieverstrekkers zoals de provincie, gemeente en particuliere fondsen konden we de dekking krijgen. We hebben een goede architect gezocht en er ligt nu een prachtig mooi plan. Dat heeft ook de goedkeuring van de bewoners van het dorp," zegt Tigchelaar.
Rits van der Ploeg en Johan Tigchelaar
De sloop van het bezoekerscentrum © Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

De opzet: een schuur in een nieuw jasje

De architect van het nieuwe bezoekerscentrum is Bauke Tuinstra van TWA Archtiecten in Burdaard. Tuinstra heeft een soort schuur-achtige opzet gemaakt voor het nieuwe centrum, omdat het enigszins achter de woonbebouwing staat. Op de muren komen zwarte, verticale panelen van hout.
Er komt ook een verdieping bovenop. "Die verdieping geeft ons extra ruimte, het gaat om 50 m2 extra. Naast een spannende inrichting kun je ook van het panoramaraam naar de middeleeuwse kerk kijken, in volle glorie," zegt Tigchelaar.

Drie-eenheid

Van der Ploeg: "Wij hebben te maken met veel mensen uit de museumwereld en met stichting Alde Fryske Tsjerken. Iedereen heeft ons aangeraden een zichtverbinding te maken tussen het gebouw, de terp en de kerk. Dat is een drie-eenheid. Mensen die op bezoek komen om Hegebeintum te beleven, hebben hier tot dit moment nog niets kunnen zien. Maar dat kan straks wel."
Bij de sloop zal ook archeologisch onderzoek worden verricht. Hegebeintum is een oud terpdorp, dus wie weet wat er nog in de grond zit. Mogelijk levert het nieuwe informatie op over de geschiedenis van de hoogste terp in Nederland. "In 1997 is er een quick scan gedaan door een bureau, daar kwam nog niet veel uit. Maar nu de grond overhoop gaat, is het best mogelijk dat er wat gevonden wordt," zegt hij.
De bedoeling is om na de bouwvak te beginnen met de bouw en met Pasen in 2021 te openen. Het slopen wordt uitgevoerd door Gebr. Folkertsma uit Ginnum.
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Over het nieuwe bezoekerscentrum