Leerlingen op voortgezet onderwijs moeten allemaal reanimatieles krijgen

Dertig keer het borstbeen diep indrukken, dan twee keer beademen en dan dat herhalen, herhalen en herhalen. Nynke Boxum haar hoofd loopt rood aan. De pop onder haar handen moet het overleven, dat is de missie. Maar de borst diep indrukken, is zwaar werk. Mylan van Schie schiet te hulp. Hij heeft intussen 112 gebeld en het reanimatie-apparaat gepakt.
Learlingen fuortset ûnderwiis moatte allegear reanimaasjeles krije
De elektroden worden aangesloten en beide nemen ze afstand. Mylan en Nynke zijn beide tieners, die op de middelbare school zitten. Zij weten wat ze moeten doen als iemand gereanimeerd moet worden, omdat ze een cursus hebben gevolgd. Maar de meeste leeftijdsgenoten weten dat niet. Daar wil het Rode Kruis Fryslân verandering in brengen.

Speciaal lesprogramma

Het gros van de scholieren weet niet of amper hoe ze EHBO of reanimatie moeten toepassen als dat nodig is. Ze weten niet wat te te doen als er iets met een klasgenoot gebeurt of als iemand een toeval of een infarct krijgt. Daarom wil het Rode Kruis Fryslân na de zomervakantie met een speciaal lesprogramma bij scholen langsgaan om die situatie te veranderen.
Janet Terpstra is collectecoördinator bij het Rode Kruis. "Wij zien zo'n lesprogramma wel zitten. Als we de leerlingen opleiden, hebben mensen die door een infarct worden getroffen een veel grotere kans om het te overleven. De jeugd gaat op stap, op een sportveld. Als ze alleen al een infarct herkennen en 112 bellen, dan win je al heel veel tijd."
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

EHBO onder schooltijd

Vier leerlingen van ROC Friese Poort, die de cursus al gevolgd hebben, vinden het een goed idee. Nynke: "Bij ons op school krijgen alleen de leerlingen die een zorgopleiding volgen EHBO, maar het zou goed zijn als alle leerlingen het krijgen." Mylan is het daar mee eens. Hij denkt dat leerlingen makkelijk te motiveren zijn: "Doe het tijdens de wat minder populaire lesuren. Dan bied je juist iets dat leuk is om te doen én je kunt mensen helpen."
Het viertal leerlingen van ROC Friese Poort heeft zelf contact gezocht met het Rode Kruis, als onderdeel van een studieopdracht. De belangrijkste les? Mylan: "Dat je eerst 112 belt en dan begint met helpen, en dat je van reanimeren best moe wordt."
"Ja, dat is hard werken", weet ook Janet Terpstra. "Vaak doe je het ook nog op een harde ondergrond en bedenk dan dat het nadat je 112 gebeld hebt nog zeker wel zeven minuten kan duren voordat er een ambulance is. Dan moet je al die tijd wel doorgaan met reanimeren."

Collecteweek

Het doel van het Rode Kruis was oorspronkelijk om de opbrengst van de collecteweek voor het onderwijsproject te gebruiken. Door de coronamaatregelen is de reguliere huis-aan-huis-collecte van 21 t/m 27 juni echter niet mogelijk. De collecten bezorgen daarom flyers, waarop uitgelegd wordt hoe mensen toch geld kunnen geven. Ook is het mogelijk om op de officiële website van het Rode Kruis een digitale collectebus aan te maken. De beheerder daarvan kan dan in eigen omgeving vragen om geld te doneren.
Luister hier naar de reportage