Hoge Raad: veroordeling bedrijf dodelijk dongsilodrama Makkinga blijft staan

16 jun 2020 - 13:50

De veroordeling tegen het schoonmaakbedrijf dat betrokken was bij het dodelijke dongsilo-ongeluk in Makkinga in 2013 blijft staan. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. Het gerechtshof veroordeelde eigenaar Heeres tot een taakstraf van 240 uur en een jaar voorwaardelijke celstraf, en het bedrijf tot een boete van 100.000 euro. De veroordeelde partij ging in cassatie, maar dat wordt als ongegrond verklaard door de Hoge Raad.

Rjochter - Foto: Shutterstock.com

Bij het bedrijfsongeluk kwamen drie mensen om het leven en raakte een persoon zwaargewond. Het Openbaar Ministerie vervolgde het bedrijf en eigenaar Heeres vanwege overtredingen van de Arbeidsomstandighedenwet.

Advocaat Tjalling van der Goot vroeg de Hoge Raad om de veroordeling te vernietigen. Hij vindt dat het gevaar niet is ontstaan door het bedrijf, maar door de invloed van het spuiwater op het ontstaan van het dodelijke gas.

Geen nieuwe vragen

Maar de Hoge Raad vindt dat de cassatieklachten geen juridisch belangrijke nieuwe vragen oproepen. Omdat de procedure lang heeft geduurd, wordt de werkstraf wel verlaagd naar 228 uur en de boete naar 97.500 euro.

(Advertentie)
(Advertentie)