ROC Friese Poort blij dat praktijklessen weer beginnen: "De school komt weer tot leven"

15 jun 2020 - 09:20

Looproutes, strenge afspraken en minder studenten in de klas: bij ROC Friese Poort locatie De Harste in Sneek zijn ze er klaar voor. Vanaf maandag mag deze Friese Poort-locatie weer praktijklessen geven aan de studenten. Jolanda Brouwer is van de facilitaire dienst en heeft uitgekeken naar deze dag. "De school komt weer wat tot leven."

Zo'n 150 tot 300 studenten komen er op een dag naar De Harste in Sneek. Dat is nog niet eens 20 procent van het gewone aantal studenten dat naar school gaat. Jolanda houdt precies in de gaten hoeveel studenten er in het schoolgebouw zijn. "Studenten komen maar voor een paar uurtjes", vertelt ze. "Vanaf vandaag mogen wij ook weer praktijklessen geven. Denk aan lessen in de zorg, techniek en elektronica. Het zijn maar hele kleine groepjes van zes tot acht studenten."

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Lege lokalen

In aanloop naar het nieuwe schooljaar is Jolanda al druk bezig om met haar collega's alles in orde te brengen voor september. "Wij zijn bezig om de hele school klaar te maken voor de anderhalvemetermaatschappij. Alle klaslokalen hebben wij leeg gehaald. Waar normaal 30 tafeltjes staan, staan er nu tien. Al het spul wordt opgehaald door een verhuisbedrijf."

Drukte met het rooster

Klassen worden opgedeeld en docenten moeten soms wel drie keer dezelfde les geven. Dat betekent veel drukte voor de mensen die het rooster maken. Jolanda: "De opleidingen zijn druk bezig om te kijken welke lessen ze op school doen en wat ze online kunnen doen. Wij geven voorrang aan de eerstejaars studenten, de kwetsbare studenten en de praktijklessen. Nog voor de vakantie willen wij duidelijkheid geven aan de studenten van komend jaar."

Jolanda Brouwer van de facilitaire dienst

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Praktijkdocent Rintje Schilstra van de opleiding Werktuigbouwkunde is blij met de start van de praktijklessen. Toch is het aanpassen, zo in coronatijd. "In het lokaal zitten vandaag zeven jongens, maar de klas bestaat eigenlijk uit 24 studenten. Het betekent voor ons veel meer drukte. De ene helft van de groep zit in de klas, de andere helft zit al in het praktijklokaal. Ze gaan op toerbeurt naar de lokalen, dat wisselt de hele dag. Gelukkig is er weer wat reuring. We zijn blij dat we weer los kunnen."

Studenten Frank en Jelle zijn al heel lang niet meer op school geweest. Jelle: "Wij hebben online les gevolgd op de computer, maar dat vond ik maar niets. Ik ben liever op school." Frank denkt daar echter wat anders over. "Het beviel me wel dat thuis werken, je kon makkelijker andere dingen doen naast school. Ik moest nou om half zeven mijn bed uit."

Praktijkdocent Rintsje Schilstra

(advertinsje)
(advertinsje)