Kerk in Damwâld voor het eerst in maanden weer open

14 jun 2020 - 19:00

Bijeenkomsten met maximaal dertig mensen mogen sinds 1 juni weer. Dat betekent dat op zondag ook kerken weer voorzichtig open kunnen. Veel kerken blijven nog dicht, maar in Damwâld opende de menistenkerk weer de deuren. Voor het eerst in maanden was daar weer een dienst.

Foto: Auke Zeldenrust, Omrop Fryslân

Er kwamen 20 mensen op de dienst af. Ze waren blij dat ze op zondagmorgen weer naar hun kerk, De Fermanje, konden. "We hebben elkaar gemist. Sommige mensen zeiden, het was net of het in de weken hiervoor geen zondag was", vertelt pastor Ietsje de Boer.

Door de coronacrisis moest De Fermanje dicht voor de 90 gemeenteleden. Nu ze weer open mogen, wilde de menistenkerk aan de Doniawei in Damwâld het wel proberen, maar wel met strenge maatregelen. "Op afstand zitten, we hadden precies anderhalve meter uitgemeten. Niet zingen, in kortere dienst, ontsmettingsmiddelen. En na de dienst wordt de kerk weer helemaal schoongemaakt", zegt De Boer. Ook waren er mondkapjes beschikbaar.

Foto: Auke Zeldenrust, Omrop Fryslân

Kerkganger Hinke Mulder vond de dienst prachtig. "Het was heel bijzonder, want het voelt zo goed om elkaar weer te zien. De afstand tussen mensen maakt dan niks uit. We konden elkaar zien en groeten. Ik keek onder de dienst omhoog naar organist Baukje, want ik heb haar met haar muziek gemist." Ook andere kerkgangers zeiden dat ze weer het gevoel hadden dat het weer echt zondag was. "Het was fantastisch."

Foto: Auke Zeldenrust, Omrop Fryslân

De Fermanje gaat nu voorlopig weer dicht. Over drie weken is er weer een dienst. "Eerst even kijken hoe het allemaal gegaan is. En ook even kijken wat er om ons heen gebeurd, en wat nu de regels worden. En dan over drie weken weer", aldus pastor De Boer.

Verslaggever Auke Zeldenrust was bij de dienst in Damwâld

(advertinsje)
(advertinsje)