Jaleesa Schiphorst over anti-racismeprotest: "Zwarte gemeenschap meer in beeld krijgen"

De zwarte gemeenschap in Fryslân moet zichtbaarder worden, vindt Jaleesa Schiphorst van de organisatie van de anti-racismedemonstratie in Leeuwarden. "De zwarte gemeenschap in Leeuwarden en Fryslân is heel groot, maar toch zien we ze heel weinig in beeld. Dat willen we meer in beeld proberen te krijgen."
BLM demo Jaleesa Schiphorst
Volgens Schiphorst is ook het beeld dat mensen buiten Fryslân hebben niet realistisch. "Ook vanuit de Randstad denken ze dat hier alleen maar witte mensen wonen, maar dat is helemaal niet zo. Het lijkt me heel mooi om dat beeld realistischer te maken."
Schiphorst kijkt daarom uit naar de demonstratie zaterdagavond in het Rengerspark, maar vindt het ook spannend. "Er was een tegendemonstratie gepland, maar die is afgelast. Dat heeft toch wel voor een beetje spanning gezorgd binnen de organisatie. Maar we hebben er wel heel veel zin in."
Jaleesa Schiphorst © Omrop Fryslân, Onno Falkena
Er kunnen maximaal 2.000 mensen demonstreren bij 'De Bult' in het Leeuwarder park. De organisatie heeft verschillende maatregels genomen om het protest veilig te laten verlopen. Zo zijn er met speciale verf stippen geplaatst op het veld. "Daardoor kan iedereen anderhalve meter afstand van elkaar houden en daar gaan we ook zeker op controleren en we proberen te handhaven", zegt Schiphorst.
En als het noodweer wordt, voor zaterdagavond worden er onweersbuien verwacht, ligt er een evacuatieplan. Mensen kunnen schuilen in de gebouwen van de hogeschool NHL Stenden, vlakbij het Rengerspark.
Jaleesa Schiphorst