Sponsoren blijven Friese eredivisionisten trouw, ondanks de crisis

13 jun 2020 - 08:00

Vier Friese eredivisieclubs zijn in het algemeen redelijk positief over de gevolgen van de coronacrisis voor hun club. Wat opvalt, is dat sponsoren heel trouw zijn aan Aris, LDODK, VC Sneek en de UNIS Flyers, hoewel sommige bedrijven juist de grootste klappen hebben gehad.

Een overzicht, waarin te zien is hoe de vier eredivisionisten ervoor staan:

Foto: Omrop Fryslân

Aris

Nederlandse basketbalclubs waren het er na het uitbreken van de coronacrisis snel over eens: pas wanneer er weer publiek bij de wedstrijden mag komen, spelen ze weer. Zonder supporters dus geen basketbal. Voor Aris is dat niet heel erg, omdat de inkomsten uit de wedstrijden maar zo'n tien procent van de begroting vormen. Maar voor de andere negentig procent is de club afhankelijk van sponsoren.

Hoewel bedrijven lijden onder de hedendaagse situatie, is bestuurslid Sierd Dijkman van Aris niet heel negatief. "Het aantal opzeggingen valt mee. Met een groot deel van onze sponsoren zitten we nu om tafel, over verlenging." Het lastige is dat de club zelf ook nog niet weet hoe het er straks uitziet. Kunnen er bijvoorbeeld weer Amerikanen naar Leeuwarden komen? En wanneer wordt de bekerfinale tegen Donar gespeeld?"

"We hopen deze maand op duidelijkheid. Want we moeten ook verder", vertelt Dijkman. Verder met de invulling voor het volgende seizoen. Blijft Ferried Naciri, de Belgische coach van de Leeuwarders, bijvoorbeeld aan? "Daarmee zijn we in gesprek. We willen met elkaar verder, maar door de financiële onzekerheid is er nog niet getekend."

Foto: Omrop Fryslân

LDODK

Voorzitter Gouke de Vries is eigenlijk wel positief over hoe LDODK uit de crisis kwam. "We mogen niet klagen, nee. We hadden wel een buffer en komen het seizoen wel door." De trainingen voor de jeugd zijn weer opgestart sinds een paar weken en ook de senioren zijn weer begonnen: natuurlijk houden ze daarbij rekening met de maatregelen. "Maar dat we het seizoen niet konden afmaken, blijft zonde", zegt De Vries.

Dat doet mij wel iets.

Voorzitter Gouke de Vries van LDODK, dat nog geen goed afscheid kon nemen van Kroon en Boode

In het eerste seizoen lag de club op koers voor plaatsing voor de finales, en in het tweede stonden ze bovenaan. Wat De Vries sportief gezien ook steekt, is dat er geen goed afscheid is geweest van topspelers Friso Boode en Marjolijn Kroon. Die zouden al gaan ophouden met spelen bij de Gorredijksters, maar ze zijn - doordat de competitie niet is afgemaakt - opeens klaar. "Dat doet mij wel iets. Maar daar organiseren we nog iets voor, voor wanneer onze hal weer vol kan zitten met 1.000 man."

Financieel gezien is de schade ook beperkt gebleven voor LDODK. "Het effect bij de sponsoren valt heel erg me. Normaal hadden we in deze tijden altijd een groei, maar nu is het stabiel gebleven", zo zegt de voorzitter, die wel geïnteresseerd is in het effect van de crisis op de vrijwilligers. Doordat ze nu al zo lang thuis hebben gezeten, zijn ze daar mogelijk aan gewend geraakt en daardoor weet De Vries niet of ze nog wel zoveel voor hun vereniging willen doen. "Daar ben ik wel benieuwd naar."

Foto: LDODK.nl

VC Sneek

De volleybalvrouwen van VC Sneek zijn tegenwoordig aan het beachvolleyballen in de stad, omdat ze nog niet in de sporthal mogen zijn. Op die manier blijven ze toch fit en kunnen ze met volleybal bezig blijven. Verder is er vooral nog veel onduidelijk, zo vertelt voorzitter Johan de Visser. "Maandag hopen we van de Nevobo (de volleybalbond) richtlijnen te krijgen over hoe in de zaal te volleyballen."

VC Sneek is ook als eredivisieclub betrokken bij de gesprekken met de volleybalbond. De richtlijnen gelden eerst ook alleen voor de teams op het hoogste niveau. De Visser hoopt daarna ook snel duidelijkheid te krijgen over hoe de rest van de club kan gaan trainen. Er liggen scenario's klaar, zodat de Sneeker volleybalclub zaken snel in gang kan zetten, mocht er groen licht komen.

Een grote klap qua sponsoren hebben ze in Sneek eerst nog niet gekregen. "Ik heb nog geen rare berichten gehad, hoewel sponsoren ook wel worden geraakt", zo zegt De Visser.

Foto: Martin de Jong

UNIS Flyers

De club die het hardst is geraakt, is UNIS Flyers. Doordat de competitie voortijdig werd beëindigd, missen de ijshockeyers uit Heerenveen inkomsten uit een aantal grote thuiswedstrijden. Dat zorgt voor een schade van zo'n 20 tot 40.000 euro, schat voorzitter Henk Hoekstra in. "En dat is een redelijk financieel gat. Het is een heel onzekere periode", vertelt Hoekstra. Gelukkig voor de club hebben ze trouwe sponsoren. Hoekstra: "We hebben maar één opzegging gehad, daar zijn we heel blij mee. De loyaliteit van de sponsoren is hartstikke positief."

Zonder publiek spelen we niet.

UNIS Flyers-voorzitter Henk Hoekstra

Wat het voor de Flyers nog onzekerder maakt, is dat ze opnieuw met Thialf om tafel moeten over het huurcontract. Dat is met ingang van 1 juli opgezegd, omdat de ijshal in financieel zwaar weer verkeerd. Hoekstra gaat ervan uit dat er nieuwe afspraken over worden gemaakt, maar dan is het nog maar de vraag wanneer de ijshockeyers weer kunnen spelen. "Want zonder publiek spelen we niet", zo maakt Hoekstra duidelijk. Het betekent wel dat de club nu niet kan doen wat het normaal gesproken rond deze tijd wel deed: seizoenkaarten aan de man brengen. "Maar daar kunnen we nu ook niet mee aan de slag."

Wat de selectie betreft, zijn er al wel goede zaken gedaan. Met de verlenging van Juha Kiilholma en Trevor Petersen zijn er al twee buitenlanders vastgelegd en daarnaast is Mike Robinson, de nummer twee van de topscorerslijst van het afgelopen seizoen, binnengehaald. Er zit alleen wel een 'maar' aan het hele verhaal, zo geeft Hoekstra aan. "Ze zijn gecontracteerd onder voorbehoud dat er komend seizoen wordt gespeeld."

Foto: Margo Mulder
(advertinsje)
(advertinsje)