Freedsmerk: "Ik ga niet naar die demonstratie, het is me veel te onrustig in de wereld"

12 jun 2020 - 17:06

"Ik ga niet naar die demonstratie, het is mij veel te onrustig in de wereld. Nu beginnen ze ook nog met die standbeelden, het lijkt nergens op." Het was één van de reacties op de freedsmerk over de anti-racismedemonstratie, die zaterdag in Leeuwarden wordt gehouden.

Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Anderen zeggen juist wel te gaan, om duidelijk te maken dat het zo niet langer kan. "Racisme komt meer voor dan we denken", zei een donkere man. Al zegt hij erbij dat hij zelf de laatste jaren geen last meer ondervindt van racisme. Een andere man vertelde dat hij zich ook niet achtergesteld voelt. "Die demonstratie, dat hoeft niet hoor."

Een oud-ondernemer erkende dat hij vroeger wel eens getwijfeld heeft of hij een donkere sollicitant wilde aannemen. Een vrouw met een uitgesproken mening vertelde dat ze altijd met veel donkere collega's heeft gewerkt. Er waren nooit problemen. "Maar nou is de beer los, dat gaat mij te ver."

Maar bezoekers hadden ook verschillende praktische redenen om niet te gaan. "Ik vind het heel goed, hoor, dat er voor dit doel wordt gedemonstreerd", zei iemand. "Maar wij hebben een boot. Wij gaan zeilen."

Freedsmerk over racisme en de Black Lives Matter-demonstratie in Leeuwarden

(Advertentie)
(Advertentie)