Op zoek naar historische pareltjes in boerderijen en schuren

Bij het woord 'blokschuur' zal niet bij iedereen een lichtje gaan branden, en dat moet anders, vindt houtonderzoeker Paul Borghaerts. Hij wil proberen alle nog bestaande blokschuren in Fryslân in kaart te brengen.
Op syk nei histoaryske pareltsjes yn pleatsen en skuorren
Ze zitten al snel goed verstopt: de oude klassieke blokschuren in Fryslân. Soms zelfs zo goed dat de eigenaar van het pand helemaal niet in de gaten heeft welke bijzondere constructie hij of zij nu eigenlijk bezit.
Paul Borghaerts uit Easterein doet onderzoek naar blokschuren in onze provincie, vooral naar hoe oud ze zijn. Hij is dendrochronoloog. Kort gezegd houdt dat in dat hij hout onderzoekt: jaarringen in het bijzonder.
Eerder al deed Borghaerts onderzoek naar boerderijen in Fryslân. "Wij moeten ons realiseren dat het erfgoed in een razend tempo verloren gaat", zo legt hij uit. "Het is eigenlijk het vastleggen van kennis, nu het er nog is."
Borghaerts ziet al snel dat eigenaren van bijzondere blokschuren delen van het gebouw zomaar weghalen of aanpassen, zonder daarbij rekening te houden met de cultuurhistorische waarde. Zonde, vindt hij.
© Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar
Beluister hier het gesprek met Paul Borghaerts
Willie en Lia uit Rien hebben zo'n bijzondere blokschuur. Die komt uit begin 1900, en is eigenlijk toevallig ontdekt door Borghaerts. "Wij deden mee aan de Keunstroute, toen er opeens een man binnenkwam die in onze schuur wilde kijken", vertelt Lia de Boer. Die man was Borghaerts.
Beide vrouwen zijn erg blij met de historische achtergrond van hun schuur. "Dat het echt authentiek is, dat voel je gewoon!"
Mensen die denken dat ze zelf ook zo'n bijzondere schuur hebben, of misschien een deel ervan (wel of niet geïntegreerd in een ander gebouw), worden gevraagd om contact op te nemen met Borghaerts. Zo kan de Friese cultuurhistorie zo compleet mogelijk worden.
Verslaggever Jantine Weidenaar bezoekt een blokschuur