PODCAST SC Heerenveen 100 jaar: "Abe was beter dan Cruijf"

Met erevoorzitter Riemer van der Velde, journalist Johann Mast en eerdere ploeggenoot Gilles Veenstra bespreken we in de SportCast wat Abe Lenstra heeft betekend voor SC Heerenveen. Abe maakte als 15-jarige jongen zijn debuut in het eerste elftal van Heerenveen. In totaal wordt Heerenveen met dank aan zijn voetbalkwaliteiten negen keer kampioen van de noordelijke eerste klasse.
Volgens erevoorzitter Riemer van der Velde was Abe een betere voetballer dan Johan Cruijf. "Maar kijk je in de historie, dan blijkt dat Cruijf Friese voorouders heeft. Dus waar hebben we het over? Het is sowieso Fryslân boppe!", lacht Van der Velde.
Volgens Johann Mast, auteur van de biografie over Abe Lenstra, was Abe fenomenaal. "Hij kon alles. Hij was snel, kon goed koppen en goed schieten. Hij gaf de bal ook vaak met de buitenkant van zijn linkerschoen. Dat deed niemand in die tijd, want volgens de trainers was dat niet goed voor de gewrichten. Maar Abe had er maling aan."

Oud-ploeggenoot over Abe

Gilles Veenstra was doelman bij Heerenveen en maakte in de jaren '50 zijn debuut voor het eerste elftal in een stampvol Olympisch Stadion in Amsterdam. "Ik was vreselijk zenuwachtig, maar Abe ging deze wedstrijd als stopper/spil spelen, in plaats van op zijn favoriete positie van linksbinnen. Bij corners gaf hij mij dan aanwijzingen van 'je moet een beetje naar links en een beetje naar rechts.' Daar heeft hij mij enorm mee geholpen."
© Omrop Fryslân
In het kader van het 100-jarig jubileum nemen sportverslaggevers Arjen de Boer en Roelof de Vries iedere vrijdag een podcast op over de geschiedenis van SC Heerenveen. Dat doen ze met interessante gasten.