Openbaar Ministerie eist twee jaar cel tegen fietsende inbreker

12 jun 2020 - 16:23

Een Leeuwarder die in februari in één nacht verschillende inbraken zou hebben gepleegd in Deinum, hoorde vrijdag bij de Leeuwarder rechtbank twee jaar cel tegen zich eisen. De man had de gewoonte om zich op de fiets te verplaatsen.

Rjochter - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Het Openbaar Ministerie bracht de Leeuwarder in verband met verschillende inbraken en inbraakpogingen. Hij zou niet alleen in Deinum actief zijn geweest, hij zou ook een auto hebben gestolen in Twijzelerheide, die hij vervolgens bij een autosloperij had verkocht. Ook zou hij in een schuur in Suwâld hebben ingebroken.

In de nacht van 26 op 27 februari zou de Leeuwarder hebben toegeslagen bij verschillende panden aan It Holt in Deinum. De agenten troffen de verdachte aan in een bedrijfspand, waar hij zich op de wc had verstopt. Hij wilde de deur niet opendoen, waarop de agenten de wc open trapten.

Veel schade veroorzaakt

De man was die nacht op de fiets vanuit Leeuwarden gekomen. Bij Deinum was hij de sloot in gereden. Hij had bij de inbraken veel schade veroorzaakt. In een van de panden had hij een brandblusser leeggespoten, bij een andere inbraak had hij zich tegoed gedaan aan de drankvoorraad.

De man heeft een flink strafblad, waarop vooral vermogensdelicten staan. Hij liep nog in een proeftijd, er hingen hem nog 62 dagen voorwaardelijke celstraf boven het hoofd. De officier van justitie wil dat de man die straf uitzit. Voor de nieuwe feiten eiste de officier 24 maanden cel.

(Advertentie)
(Advertentie)