Sekswerkers waarschuwen: zonder regeling neemt illegale prostitutie toe

Als de Rijksoverheid niet snel met geld over de brug komt, dan neemt de illegale prostitutie in Leeuwarden ontzettend hard toe. Dat zegt Danny Sesseler, die kamers op de Weaze in Leeuwarden exploiteert.
Sekswurkers
Sesseler krijgt iedere dag zo'n 50 aanvragen van vrouwen die graag een van z'n kamers willen huren voor prostitutie. Maar door de coronamaatregelen mag Sesseler daar niet op ingaan. "Maar prostitutie gaat gewoon keihard door", zegt hij. "Gewoon in de illegaliteit. De dames willen ook eten kunnen kopen, maar ze krijgen geen tegemoetkoming. Wat moet je dan?"
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Meerdere organisaties van sekswerkers voeren daarom vrijdag actie in Den Haag en er hangen posters achter de ramen. "We zijn vanaf half maart dicht", zegt Sesseler. "Financieel is het een grote slop: voor ons als ondernemers én voor de dames. De tegemoetkomingen van de regering zijn er niet voor ons."
Als de pedicure, kappers, massagesalons, sauna's, sportscholen allemaal aan protocollen voldoen en open kunnen, waarom wij niet?
Danny Sesseler
En dus voelt de branche zich genegeerd. "Als de pedicure, kappers, massagesalons, sauna's, sportscholen allemaal aan protocollen voldoen en open kunnen, waarom wij niet? We hebben een heel duidelijk protocol opgesteld met duidelijke richtlijnen. Sowieso voldoen we al aan hogere hygiënerichtlijnen. Wij weten donders goed hoe een protocol werkt en hoe we er ons aan moeten houden"

Stigma op sekswerk

Dat al die andere sectoren wel weer aan de slag kunnen, maar de sekswerkers niet, komt volgens Sesseler door het stigma dat erop zit. "In de twintig jaar na de legalisatie hebben we alleen maar plichten gekregen, en voor mijn gevoel totaal geen rechten."
Of de actie echt iets oplevert, durft Sesseler niet te voorspellen. "Ze kunnen nu in elk geval niet meer zeggen 'we wisten niet het niet'. Er vormt nu een hele illegale kant van de prostitutie, dat is een probleem dat steeds groter wordt."
Danny Sesseler vertelt over de problemen in de branche