Sportcoach: "Houd bij mogelijke volgende lockdown meer rekening met kinderen met een verstandelijke beperking"

10 jun 2020 - 19:09

Sportles voor kinderen mag al een tijdje weer. Toch is het niet voor iedereen vanzelfsprekend. Kinderen van het speciaal onderwijs in Heerenveen hebben woensdag hun tweede sportles sinds het begin van de lockdown. Dat het nog maar de tweede keer is, is niet goed voor de kinderen, zegt sportcoach Marko de Vries van Sport Anders. Want de lockdown heeft een grote invloed gehad op het leven van de kinderen met een verstandelijke beperking.

De structuur, daar draait het allemaal om, zegt Marko de Vries. "Dat zijn ze volledig kwijt. Niet naar school en dan thuis het huiswerk doen. Dat is voor deze groep lastig. Ze worden uit een lopende trein gehaald. En dan mogen ze ook niet sporten. Dat betekent ook geen extra beweging. En juist dat is zo goed voor deze groep kinderen."

De lessen gaan nu weer door. Voor de tweede keer nog maar, sinds de lockdown. De beperkingen die er zijn, het dragen van een mondkapje en elkaar niet mogen knuffelen, vallen De Vries zwaar. Maar niet alleen hem. De kinderen begrepen het ook niet. Zo moet de één een mondkapje op en de ander niet. Het afstand houden is ook lastig. Voordat hij het doorheeft, hangt Sam Marko al om de nek.

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Sam moet ook examen doen. Hij wordt assistent-coach: "Ja, dan krijg ik een diploma en een t-shirt." Sam is blij dat hij weer los kan. "Ik heb op school gezeten, huiswerk gedaan en mocht zwemmen. Maar dit heb ik heel erg gemist."

Ik vond het saai. Ik ben blij dat ik hier weer mag sporten.

Hidde

Dat geldt ook voor Hidde. "Ik vond het saai. Ik ben blij dat ik hier weer mag sporten." Thuis was hij met andere dingen bezig: gamen. "Ik zat te wachten op een game die uitkwam. Maar die komt nu pas uit. Ik heb met mijn vader Minecraft gespeeld."

Na een rondje tikkertje ligt de groep moe op de grond. Precies zoals De Vries het wil. "Dit soort structuur helpt de kinderen. Nu ligt alles straks door de vakantie weer helemaal stil. En dan beginnen we in september weer volledig op nul. En dat twee keer achter elkaar. Bij een volgende keer moet de regering echt beter rekening houden met deze groep. Dus laat ze sporten, doe niet te krampachtig. Want deze kinderen verdienen het ook om gelukkig te zijn."

Trefwoorden: 
sport coronavirus
(advertinsje)
(advertinsje)