Bureau onderzocht effect transformatorstation: Burgum niet meest geschikte plek

08 jun 2020 - 18:28

Voor het nieuwe windpark boven de Waddeneilanden moet een kabelverbinding komen om de elektriciteit die wordt opgewekt over te brengen naar het vaste land. Ook een transformatorstation is nodig, en daarvoor kijkt het ministerie naar drie locaties: Burgum, Eemshaven en Vierverlaten. In Burgum is de tegenstand groot: een actiecomité verzet zich al een tijd tegen de komst van dat transformatorstation. Een bureau heeft nu gekeken naar de effecten van het station.

Foto: Omrop Fryslân

Burgum is niet meteen de meest geschikte plek voor een transformatorstation. Die conclusie is te trekken uit het adviesrapport aan de regering. In dat rapport wordt onder dat andere geschreven dat het transformatiestation in Burgum problemen oplevert voor het milieu. Hierdoor zou er niet zomaar een vergunning voor kunnen worden gegeven.

Dat pleit tegen de locatie in Burgum, zegt gedeputeerde Poepjes, die zich in het rapport heeft verdiept.

Gedeputeerde Sietske Poepjes

Buurtbewoners zijn blij dat nu gesteld wordt dat Burgum niet een goede plek is voor het transformatorstation. Klaas de Haan van actiegroep Noardermar is verheugd dat er nu naar de Eemshaven wordt gekeken. "Wij vinden het heel slecht voor het toerisme als het station hier wel zou komen, in het bruizende hart van Fryslân. Zo'n station zorgt voor een lage bromtoon die geluidsoverlast geeft en bovendien de kwaliteit van leven naar beneden haalt. Wij zijn blij dat gedeputeerde Poepjes naar ons kritiek heeft geluisterd."

Klaas de Haan van actiegroep Noardermar

Trefwoorden: 
Burgum transformatorstation
(Advertentie)
(Advertentie)